Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Процес реєстрації баз персональних даних нескінченний - експерт

16 березня 2012, 14:45
513
1
Реклама

На початку заходу учасників вітав Голова Державної Служби України з питань захисту персональних даних Олександр Мервинский. Експертами бізнес-сніданку виступили: партнер Gide Loyrette Nouel Париж Thierry Dorзаступник Голови Державної служби України з питань захисту персональних даних Володимир Козак і старший юрист Gide Loyrette Nouel Олег Ахтырский.

Цей захід був організований для обговорення застосування Закону "Про захист персональних даних" і практичних рекомендацій по виконанню його положень зважаючи на адміністративні і кримінальні санкції, введення яких очікується з 1 липня 2012 року.

Як відмітив Thierry Dor, захист баз персональних даних відрізняється в різних країнах. Також, за його спостереженнями, законодавство по захисту персональних даних систематично міняється у зв'язку з розвитком Інтернету, а також інших сфер. У свою чергу, за словами паризького партнера Gide Loyrette Nouel, сферу захисту персональних даних важко регулювати, а самі норми, які регулюють стосунки в цій області не просто імплементувати. У свою чергу він відмітив, що великою помилкою є орієнтація на підвищення захисту баз персональних даних, а не на поліпшення законодавства в цій сфері.

Нагадаємо, що в Україні закон "Про захист персональних даних" був ухвалений майже рік тому. Набуття чинності його викликало паніку у підприємців, які боялися штрафів за недотримання норм Закону. На сьогодні це питання вже не актуальне, оскільки час застосування штрафних санкцій перенесли.

Відмітимо, що представники Державної служби України з питань захисту персональних даних (далі - Служба) визнають, що законодавство містить ряд проблем. Зокрема, Володимир Козак відмітив проблему ст. 9 Закону, яка не передбачає виключень.

Він також заявив, що Служба не зможе розглянути більшість заяв про реєстрацію баз персональних даних. Річ у тому, що на сьогодні в Службу поступили за попередніми підрахунками 2-3 млн. заяв, тоді як в день можливо розглянути тільки 100-200 заяв. Таким чином, процес реєстрації нескінченний.

У свою чергу г-дінів Козак стверджує, що практично неможливо притягнути особу до відповідальності за ухил від реєстрації баз персональних даних.

Окремим питанням обговорювали відеоспостереження. За словами Володимира Козака, відеоспостереження суб'єктів господарювання часто ведеться особами, які не мають ніякого відношення до таких господарюючих суб'єктів. Представник Служби стверджує, що кожен має право знать, хто обробляє ці отримані в результаті відеоспостереження. "Важливе не само попередження про те, що ведеться відеоспостереження, а інформація, хто його здійснює"- говорить г-дінів Козак.

Нагадаємо також, що на сьогодні Закон не передбачає санкцій, які можна застосувати до юридичної особи. Відповідальність можуть нести тільки працівники підприємства.

Підводячи підсумки заходу, відмітимо, що представники держоргану вважають, що доки рано міняти Закон, а треба подивитися, як він працює, щоб зрозуміти, що необхідно міняти. Разом з цим учасники бізнес сніданку домовилися про подальші спільні дії, спрямовані на розробку підходів до застосування Закону.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини