Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Актуальні аспекти захисту інтелектуальної власності для бізнесу

22 лютого 2012, 14:04
447
0
Автор:
Реклама

Громадськість не в захваті від того, що власники інтелектуальної власності (далі - ІС) хочуть обмежити до неї доступ. В той же час, істотною є проблема захисту ІС кожного підприємства. Недостатній захист інтелектуальної власності створює труднощі для бізнесузокрема, при виході на міжнародні ринки, а також підвищує можливість рейдерських атак, відмітив перший віце-президент УСПП Сергій Прохороввідкриваючи круглий стіл "Практичні аспекти захисту інтелектуальної власності для бізнесу".

Можливості організації системного захисту інтелектуальної власності підприємства (а саме, захисту об'єктів патентного права), розкрив у своїй доповіді радник президента УСПП з питань інтелектуальної власності Сергій Мосов.

На дуже багатьох вітчизняних підприємствах охороні і захисту інтелектуальної власності приділяється недостатньо уваги, а часто не приділяється уваги зовсім. "Інтелектуальний капітал - основа конкурентоздатності"- нагадав С. Мосов. Інтелектуальний капітал - це знання і досвід співробітників, процеси діяльності підприємства, технології виробництва, ідеї, розробки, проекти і тому подібне. Ці так звані інтелектуальні активи і складають у результаті інтелектуальну власність, з якою підприємство виходить на ринок.

Кожне комерційне підприємство знаходиться в конкурентному полі, і саме це визначає основні значущі чинники впливу на систему захисту ІС. Що дає патент (свідоцтво) на об'єкт інтелектуальної власності? Всупереч стереотипам, це не стільки "захист" об'єкту, скільки заборона іншим працювати на вашому ринкувважає С. Мосов. Також це покращує конкурентоздатність, дозволяє отримувати дохід від продажу прав на використання об'єктів, захищає від рейдерства і так далі

Комплексна система захисту ІС підприємства включає не лише патентування, але і наступний захист патентного портфеля, організаційну систему охорони комерційної таємниці, розробку стратегії і оперативних планів підвищення ефективності комерційного використання нематеріальних активів підприємства.

Побудова ефективної системи управління і захисту інтелектуальної власності починається з аудиту, тобто виявлення цих об'єктів, і перевірки їх охраноспособности. Адже зараз багато компаній володіють об'єктами інтелектуальної власності, проте не мають юридично захищених рішень. Патентний повірений, керівний партнер Патентно-юридичного агентства "Голдмарк" Тетяна Трембовецкаярозповівши про особливості реєстрації різних видів нематеріальних активів підприємства, акцентувала увагу на важливості оцінки ІС. На думку експерта, це дозволяє підвищити ринкову вартість об'єктів, визначити розмір долі в статутному капіталі, а також розмір збитку при незаконному використанні об'єктів ІС і тому подібне

Грамотна охорона виняткових прав на об'єкти інтелектуальної власності припускає залучення професіоналівза допомогою яких здійснюється процес оформлення і реєстрації заявок на винахід, корисну модель, промисловий зразок, товарний знак (бренд/логотип/торгову марку), твір дизайну, реєстрація проекту, захист упаковки продукції і інших об'єктів авторського права і отримання на них охоронних документів. По даним, озвученым Т. Трембовецкой, вартість послуг представника по оформленню прав на объкет ІС складає приблизно 800 грн.. В порівнянні з тарифною сіткою держзборів за реєстрацію, ця сума не занадто велика, але дозволяє бути упевненим, що процес реєстрації пройде правильно.

Директор асоціації "Информатио-консорціум" Олексій Васильев детальніше зупинився на практиці аналізу патентних портфелів підприємств, визначивши аспекти такого аналізу : географія патентування і поширення товару; зміна назви підприємства; дійсність патентів; відповідність промислової політики підприємства структурі патентного портфеля; місце патентів, які належать індивідуалам і так далі

Учасники круглого столу дійшли висновку, що тільки комплексна охорона і захист інтелектуальних прав на об'єкти інтелектуальної власності дає їх володареві природне право монопольного використання на ринку захищеної продукції, вироблюваних товарів, послуг, що робляться, і логотипу, який ідентифікує виробника на ринку.


Більше фото - на Facebook- сторіночці ЮРЛИГИ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини