Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У парламенті ратують за введення аграрних розписок

27 грудня 2011, 09:41
719
0
Реклама

У парламенті зареєстрований законопроект № 9610 авторства Григорія Калетника (ПР) і Сергія Терещука (Блок Литвина), що пропонує ввести в обіг аграрні розписки. Ці товаророзпорядчі документи, на думку розробників законопроекту, могли б стати одним з варіантів кредитування дрібних і середніх сільгоспвиробників.

Згідно з проектом, аграрними розписками фіксуватимуться безумовні, забезпечені запорукою майбутнього урожаю або сільськогосподарських тварин, зобов'язання боржника здійснити постачання сільськогосподарської продукції (товарні розписки) або сплатити грошові кошти (фінансові розписки) на певних в них умовах.

Передбачається, що розписки можна буде використовувати тільки для оформлення зустрічних зобов'язань боржника за передані йому до завершення технологічного циклу виробництва продукції - предмета аграрних розписок - грошові кошти, поставлені товари, виконані роботи і зроблені послуги.

Видавати розписки зможуть тільки особи, що мають право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення або право користування ним на законних підставах для виробництва сільгосппродукції.

Представлений законопроект досить сильно орієнтований на захист інтересів кредитора. Так, їм пропонується ввести солідарну відповідальність особи, що видала розписку, і нового власника або землекористувача вказаної в аграрній розписці земельної ділянки.

У разі невиконання товаровиробником зобов'язань по аграрній розписці в зазначений в ній термін, інвестор має право у будь-який момент звернутися за здійсненням старанного напису до нотаріуса і в примусовому порядку впродовж 48 годин отримати від боржника виконання по аграрній розписці, при цьому наявність у кредитора аграрної розписки без відмітки об її виконання є достатнім підтвердженням безперечності його вимоги.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини