Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

IFA України і Кіпру обговорили міжнародне оподаткування

25 листопада 2011, 17:52
410
2
Реклама

В ході семінару учасники досить активно обговорювали податкову реформу в Україні і зміни в законодавстві Кіпру, концепцію власника бенефіціара, кіпрські інвестиційні фонди і трасти, а також тенденції розвитку українсько-кіпрських стосунків.

Семінар виявився більш ніж актуальним, оскільки зараз ведуться переговори між Україною і Кіпром про підписання угод про уникнення подвійного оподаткування. Неодноразово помічалося, що Кіпр не був включений в список офшорів саме у світлі прийдешніх угод, і також унаслідок членства в ЄС останнього. Представник Мінфіну, Людмила Паламарзаявила, що угода між країнами, можливо, буде підписана вже спочатку 2012 року.

Озвучивши загальні стани, що стосуються співпраці України з Кіпром, учасники семінару плавно перейшли до обговорення інших тим. Зокрема, концепція власника бенефіціара озвучена Андрієм Серветником, партнером Deloitte, викликала масу питань і дискусій. Про саму концепцію пан Серветник сказав, що це перше, що придумали податкові органи для боротьби з ухиленням від сплати податків за допомогою проміжних структур, а сам бенефициарний власник це той, хто відносно доходу може отримувати не лише сам безпосередній дохід, але і задоволення від нього. Тобто треба переходити від узкотехничного розуміння концепції до ширшого, наслідуючи положення у справі Indofood, яке свідчить, що треба звертати увагу на суть операції, і наявність посередника ще ні про що не говорить, необхідно визначати хто ж отримає вигоду від тієї або іншої транзакції.

Дмитро Корбут з ЮФ "Саенко Харенко" озвучив думку стосовно того, що новий Податковий кодекс України практично нівелює діючу угоду між СРСР і Кіпром (1982г.), і він не бачить сенсу в новій угоді, оскільки старе, фактично, ідеальне, адже воно встановлює максимально вигідні для України ставки. Також в якості аргументів до свого твердження пан Корбут наводить моменти з Податкового кодексу України. Ось деякі з них:

- нерезиденти трактуються як платники податків України;

-постоянные представництва нерезидентів тепер відносяться до платників-нерезидентів, хоча раніше вони вважалися платниками податків України.

Кіпрські ж колеги вирішили організувати спільний виступ. Demetris Ioannides разом з Panos Ioannides (Meritservus) і Alecos Papalexandrou (Deloitte)доповнюючи один одного, повідали учасникам семінару про особливості кіпрського законодавства в тих моментах, які торкаються оподаткування. Також вони обговорили функціонування трастів і фондів, озвучили податкові і неподаткові переваги, які бізнес може отримати на Кіпрі. Наприклад, такі, як відсутність обмежень по капіталізації, доступ до глобальних ринкам, низький рівень бюрократії і багато що інше.

Доповідь колег з Кіпру викликав шквал питань, зокрема про те, що стосується власника бенефіціара і трастів, а також процедури повідомлення спадкоємця у разі смерті такого власника, і ще декількох нюансів пов'язаних з процедурою спадкоємства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини