Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект про повернення доступу до судових рішень зареєстрований у ВР

17 листопада 2011, 09:40
132
0
Автор:
Реклама

Депутат від НУНС Анатолій Гриценко зареєстрував у Верховній Раді законопроект, яким він хоче повернути повний доступ до усіх рішень судів, які раніше публікувалися в Єдиному реєстрі судових рішень.

"Я категоричний супротивник будь-яких обмежень відносно доступу до судових рішень. Я вважаю, що усі судові рішення мають бути обнародувані. Навіть якщо вони містять якісь елементи державної таємниці, то вони все одно повинні публікуватися в тій частині, яка не містить державної таємниці"- відмітив депутат. По словах Гриценко, будь-яка людина повинна мати можливість "знайти будь-яке судове рішення, щоб це не було за 7 друком, або діставалося через якісь адміністративні корупційні або інші важелі". Депутат-опозиціонер також заявив, що мало вірить в те, що його правки будуть прийняті парламентом у зв'язку з небажанням провладної більшості голосувати за законопроекти опозиції.

Нагадаємо, раніше після прийняття у ВР і підписання Президентом правок в чинне законодавство, доступ в реєстр був обмежений - тепер Рада суддів вирішуватиме, які рішення судів загальної юрисдикції підлягають включенню в реєстр.

Прийняття нових правил ведення реєстру викликало істотний резонанс в громадськості. Юристи почали говорити про те, що таким чином у суддів з'явився механізм, за допомогою якого вони зможуть ховати від громадськості особливо резонансні справи, а реєстр втратить одно їх своїх основних завдань - громадський контроль за судовою владою.

Екс-міністр юстиції України Микола Онищук заяаил, що рахує такі правки "кроком назад в забезпеченні прозорості судової влади і доступу до правосуддя".

Автор скандальної правки, член фракції Партії регіонів Ірина Дбайлива написала на своїй сторінці в Facebook, що при внесенні правок керувалася укладеннями USAID і особисто експерта по реформуванню судів із США Маркуса Циммера.

Джерело: Справа.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини