Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ринок юридичних послуг України. Жовтень, 2011

3 листопада 2011, 13:41
766
0
Реклама

Жовтень місяць юристи починали з приємного - відмічали своє професійне свято День юриста. Святкування супроводжувалося різноманітними вечірками і роздачами професійних нагород. Наприклад, 6 жовтня Союз юристів України провів урочисту церемонію вручення нагород переможцям Всеукраїнського конкурсу "Юрист року 2011"!. Цього дня нагороди отримали, зокрема: керівний партнер ЮФ "Лавринович і Партнери" Максим Лавринович; член Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури при Кабміні Катерина Коваль; керівник відділу правового забезпечення ГАХК "Артем" Володимир Куйбида; директор Департаменту нотаріату, банкрутства і функціонування центрального засвідчуючого органу Мінюсту Катерина Чижмарь; перший Замміністра юстиції України Інна Емельянова; голова Державної податкової служби України Віталій Захарченко; завідувачка Першої харківської державної нотаріальної контори Олена Цуканова; голова Вищого спеціалізованого суду України по розгляду цивільних і карних справ Леонід Фесенко.

Минулого місяця вітчизняні юристи отримували визнання також на міжнародному рівні. Так, за даними Legal Week British Legal Awards 2011, керівний партнер ЮФ "Саенко Харенко" Михайло Харенко був названий серед 6 фіналістів в номінації "Європейський керівний партнер року". Саму нагороду Legal Week вручатимуть 1 грудня в Лондоні.

Держава

Жовтень місяць характеризувався також важливою новиною для споживачів юридичних послуг. Так, Міністерство юстиції затвердило Порядок роботи громадської приймальні за поданням первинної правової допомоги. Документ строго забороняє встановлення плати за надання таких юридичних послуг. Письмово (на письмові запити) правову допомогу приймальні надають в 30-денний терміна якщо запит торкається тільки надання правової інформації - в течію 15 днів. Вже минулого місяця такі громадські приймальні почали надавати безкоштовну первинну юридичну допомогу усім громадянам України.

Також Міністерство юстиції України затвердило Порядок, згідно з яким Мінюст затверджуватиме плани санації підприємств і світових угод в справах про банкрутство. Арбітражні керівники повинні представляти на затвердження до господарських судів плани санації і світових угод боржників виключно після їх узгодження Міністерством юстиції України.

Важлива новина була отримана з боку Глави держави. У жовтні Віктор Янукович підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно врегулювання стосунків між кредиторами і споживачами фінансових послуг". Цей документ важливий тим, що передбачає заборона на надання (отримання) споживчого кредиту в іноземній валюті на території України. Цей закон вже набув чинності, але експерти небагато скептично налагоджені по відношенню до цього закону.

Також Глава держави минулого місяця підписав закон "Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України про вжиття заходів забезпечення позову при визнанні і виконанні рішення іноземного суду". Законом передбачена можливість подачі стягувачем клопотання про вжиття заходів забезпечення позову, поки суд прийматиме рішення про визнання і виконання рішення іноземного суду.

20 жовтня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (відносно розгляду справ Верховним Судом України). Зокрема, цим законом передбачено повноваження Верховного Суду приймати нове рішення за результатами перегляду справ, яке підлягає обов'язковій публікації на офіційному сайті Верховного Суду; встановлена обов'язок судді при розгляді справ використовувати висновки Верховного Суду про застосування норм матеріального права; змінений порядок перегляду справ у Верховному Суді - справи переглядатиме колегія суддів із складу відповідної палати, а у визначених процесуальним законом випадках - спільним засіданням палат або усім складом Верховного Суду. Цей закон ще повинен підписати Президент.

Кількістю своїх рішень порадував Конституційний Суд України (далі - КСУ). Останній зробив висновок, що здійснюючи нагляд за дотриманням і застосуванням законів, прокурор має право опротестовувати акти органів, рішення і дії посадовців, а також звертатися до суду із заявами про захист прав і законних інтересів громадян, держави, підприємств і інших юридичних осіб. При цьому одним із засобів реагування на порушення законів органом або посадовцем є звернення прокурора до суду, які конкретизуються в окремих видах судочинства.

У ще одному своєму рішенні КСУ вважає, що звинувачення в скоєнні злочину не може грунтуватися на даних, які отримані з порушенням положень Конституції України або законів нашої країни.

24 жовтня, на черговому засіданні Пленуму Вищого господарського суду України, було прийнято дві нові постанови: " Про деякі питання підвідомчості і осудності справ господарським судам"а також " Про деякі питання практики застосування Розділу XII - 1 Господарського процесуального кодексу України" (про перегляд судових рішень в касаційному порядку). Нагадаємо, що постанови вищих судів мають рекомендаційний характер, але усім відомо, що судді повинні обов'язково їх враховувати при вирішенні суперечок.

Минулого місяця важливе повідомлення прозвучало для борців з рейдерством. Так, Кабінет Міністрів України відновив роботу Міжвідомчої комісії протидії протиправному поглинанню і захопленню підприємств, яка відоміша як "антирейдерська комісія".

Керівний партнер ЮФ "Саенко Харенко" Михайло Харенко

Події ринку

Ринок юридичних послуг в Україні знаходиться в постійній динаміці, тому подій тут відбувається більше ніж досить.

В першу чергу треба відмітити, що вітчизняні юристи постійно знаходяться в пошуку нових практик, які могли б привести нових клієнтів. Так, в жовтні, Правова група "Павленко і Побережнюк" оголосила про відкриття нової практики у сфері карного права і представництва інтересів в Європейському суді з прав людини. Потрібно відмітити, що до цієї юрфірми приєдналася радник і адвокат Тетяна Игнатенко, яка раніше працювала в Magisters.

Актуальним залишається перехід юристів з однієї юрфірми в іншу. Так, до Адвокатської контори "Коннов і Созановский" в якості асоційованого партнера приєдналася адвокат Олена Кочергинаяка спеціалізується на комерційному праві, а також нерухомість, будівництві і земельному праві. Раніше Олена обіймала посаду старшого експерта з юридичних питань в ЮФ "КМ Партнери".

Новим юристом поповнилися також AstapovLawyers. До київського офісі компанії на посаді юриста департаменту М&A, корпоративного і антимонопольного права приєднався Богдан Дмуховский. Раніше він працював в Wolf Theiss і Magisters.

Про поповнення у своєму складі повідомив київський офіс CMS Cameron McKenna. Так, англійський юрист корпоративної практики/практики міжнародних прямих інвестицій юридичної фірми CMS Cameron McKenna Грэм Конлон перейшов з лондонського в київський офіс компанії.

У зв'язку з розширенням штату співробітників і для поліпшення якості обслуговування клієнтів минулого місяця київське представництво ЮФ "Лавринович і Партнери" переїхало в новий, обладнаний за міжнародними стандартами офіс за адресою вул. Саксаганского, 41. і площею 600 кв.м.

Однією з найважливіших подій жовтня безумовно є відкриття адвокатським об'єднанням "З.Т. Партнерс" нового офісу в Одесі. Керівником офісу став адвокат Олександр Муконин. До цього пан Муконин був партнером юридичного агентства "Юнайтед Лоерс Ассошиейшн" (United Lawyers Association).

Нотаріат, адвокатура

У жовтні місяці Верховна Рада нарешті виключила з Переліку документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності, що є додатком до Закону "Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності", свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю (п. 118 Переліку) і свідоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю (п. 119 Переліку). Ці зміни передбачені Законом "Про внесення зміни до Закону України "Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності" (про приведення у відповідність з вимогами законодавства).

З'явилися новини відносно закону "Про адвокатуру". Так, Венеціанська комісія схвалила позитивне укладення на законопроект "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", підготовлений Комісією зі зміцнення демократії і затвердження верховенства права. Венеціанська комісія відмітила, що в цілому законопроект відповідає європейським конституційним стандартам і, у разі прийняття, буде істотним вкладом в посилення правової професії, вдосконалення судової системи і дотримання принципу верховенства права на Україні.

Минулого місяця Госфинмониторинг роз'яснив у своєму листі від 02.09.2011 року № 4409/0340-6-5що сам по собі факт посвідчення нотаріусом договору купівлі-продажу нерухомого майна, за умови, що сума такої операції рівна або перевищує 400000 гривен, не є безпосередньою основою для повідомлення Госфинмониторинга.

Відомство дійшло висновку, що нотаріус повинен повідомляти Госфинмониторинг про фінансові операції по посвідченню договору купівлі-продажу нерухомості на суму, що рівну або перевищує 400000 гривен (її еквівалент в іноземній валюті), лише у тому випадку, якщо у нього виникають підозри, що такі операції пов'язані з легалізацією (відмиванням) прибутків, отриманих злочинним шляхом або що вони пов'язані, торкаються або призначені для фінансування тероризму.

Юрист CMS Cameron McKenna Грэм Конлон

Угоди і клієнтура

Як показує практика, сьогодні попит на послуги юристів тільки збільшується. Клієнти і далі готові витрачатися на юридичні консультації. Особливо якщо на коні стоять великі гроші.

Так минулого місяця Юридична фірма "Авеллум Партнерс" повідомила про те, що вона виступила українським юридичним радником групи "Кернел" з питань залучення термінового кредиту у розмірі 100 мільйонів доларів США для компанії Inerco Trade S.A., яка входить до складу групи "Кернел", від провідного європейського банку. Команду "Авеллум Партнерс" в цій угоді очолював партнер Гліб Бондарь за підтримки юристів Олени Поляковой і Артема Ширкожухова.

У свою чергу Sayenko Kharenko повідомили, що компанія виступила українським юридичним радником трьох банків - Natixis, UBS and Raiffeisen Bank International, відносно надання Inerco Trade S.A, яка є дочірньою компанією Kernel Holding SA, заставного кредиту на суму 150 млн. доларів США. Також Sayenko Kharenko супроводжували банк VTB Capital відносно надання кредиту Kernel Group на суму 100 млн. доларів США. Юрфірма виступила українським юридичним консультантом VTB Capital, супроводжуючи один з банків VTB Group при наданні дворічного заставного кредиту Inerco Trade S.A., яка є дочірньою компанією Kernel Holding SA.

Команду Sayenko Kharenko, яка супроводжувала вищезгадані банки, представляли: старший юрист Олександр Ольшанскийюрист Ігор Лозенкопід керівництвом партнера Назара Чернявского.

Треба відмітити, що в жовтні від Sayenko Kharenko дуже активно поступали сповіщення відносно супроводу угод. Так, компанія повідомила, що також успішно представила інтереси Philip Morris Ukraine в Господарському суді Київської області і Київському апеляційному господарському суді, які ухвалили рішення на користь Philip Morris Ukraine і зобов'язали дистриб'ютора виплатити борг. Над цим проектом працювала команда професіоналів Sayenko Kharenko, в яку увійшли старший юрист Петро Батюкюрист Олександр Друградник Ігор Сухомудренкопід керівництвом партнера Сергія Льохового.

Інші юрфірми також не відстають у своїй роботі від колег.

Минулого місяця AstapovLawyers повідомили, що успішно проконсультували Державну адміністрацію залізничного транспорту "Укрзалізниця" дотично випуску облігацій. Також AstapovLawyers виступили юридичним консультантом Terex Group з питань законодавства України в процесі придбання компанії Demag Group, великого виробника кранів, за 900 млн. дол. США.

"Кліффорд Чанс" виступили юридичним радником Ощадбанку Росії по забезпеченню фінансування ВАТ "Укртелеком" на суму 250 мільйонів доларів. Команду "Кліффорд Чанс" очолили фахівці з банківського і фінансового права: партнер лондонського офісу Алистар МакГиливрей і радник київського офісу Олексій Сошенко. До основної команди також увійшли юристи Надія Шиленкова (Київ) і Джесіка Сайя (Лондон).

Старший юрист ILF Антон Зинчук і молодший юрист фірми Артем Наумов супроводжували VOLVO в процесі оформлення стосунків із СТО, які планують співпрацювати з компанією, а також з покупцями продукції VOLVO.

У свою чергу старший юрист ILF Андрій Кристенко представлятиме інтереси заявника Віктора Фортунского у Європейському суді з прав людини.

"Міжнародна юридична служба" здійснила юридичний супровід запуску діяльності компанії МЕРСК в порту "Південний" (Одеська обл.). Це перша лінія, яка перевалюватиме свої контейнери через приватний термінал ТИС в порту "Південний". Новий сервіс офіційно відкривається 3 листопада 2011 року заходом т/х "MAERSK NOTTINGHAM", першим з судів, які здійснюватимуть прямі перевезення з Еквадору в Україну.

Юридична фірма "Ильяшев і Партнери" повідомила про те, що представила інтереси БТА Банку в суді. Так, вже набуло чинності рішення Господарського суду м. Києва за позовом БТА Банку (Україна) відносно визнання за банком права власності на бізнес - центр "Прайм". Раніше материнський БТА Банк (Казахстан) отримав контроль над бізнес-центром "Айсберг" ("Євразія"). Позови задоволені у рамках звернення стягнення на предмети запорук.

Юристи київського, московського і лондонського офісів "Чадборн энд Парк ЛЛП" повідомили, що продовжують роботу над комплексною угодою, яка включає реструктуризацію боргу і конвертацію частини заборгованості в акції банку. "Чадборн энд Парк ЛЛП" понад два роки представляє інтереси групи з 28 міжнародних фінансових установ у зв'язку з реструктуризацією заборгованості публічного акціонерного товариства "Кредитпромбанк" у розмірі 400 мільйонів доларів США.

Керуючий директор московського офісу і партнер Дженнифер Хандз і міжнародний партнер київського офісу Олег Мазур працювали над структуризацією угоди і також вели переговори відносно необхідної фінансової документації, а партнер лондонського офісу Чарез Голвала продовжує керувати корпоративною роботою, необхідною для конвертації заборгованості в акції банку.

У свою чергу в жовтні цього року Міжнародна юридична фірма Integrites почала співпрацю в якості юридичного радника з одним з видатних гравців ринку IT- дистрибуції Росії, компанією OCS Distribution, в проекті по залученню торгового фінансування. Проект здійсниться групою юристів російського офісу Integrites під керівництвом керівного партнера В'ячеслава Корчева. Супровід проекту здійснюється керуючим директором російського офісу Integrites Романом Кривошеевым.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини