Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держкомпідприємництва: актами податкової перевірки не можна визнати угоду нікчемної

Реклама

Як випливає з листи Держкомпідприємництва від 16.09.2011 року № 7319вказані в актах податкової перевірки недоліки, допущені суб'єктами господарювання при укладенні і виконанні договорів, не є основою для визнання угод нікчемнимиоскільки чинне законодавство не встановлює таких підстав нікчемності угоди.

Основою для визнання угоди нікчемною є її недійсність, встановлена законом, а не актами податкової перевірки. Органи ДПС згідно ст. 10 Закону "Про державну податкову службу в Україні" наділені лише повноваженнями подавати до судів позови до підприємств про визнання угод недійсними і стягненні в дохід держави засобів, отриманих ними по таких угодах. До винесення такої ухвали судом згідно ч. 1 ст. 204 ГК угода є правомірноюякщо її недійсність прямо не встановлена законом або якщо він не визнаний судом недійсним (презумпція правомірності).

Варто відмітити, що практика визнання податківцями нікчемності угод, без звернення до судів, останнім часом набула масового характеру. І, незважаючи на приведені вище положення, податківці продовжують займатися цією незаконною практикою. Детальний аналіз того, чому дії податківців з визнання угод нікчемними є незаконними, як з ними боротися і оскаржити такі рішення податківців в суді був проведений в тижневику "ЮРИСТ & ЗАКОН" від 19.07.2011, № 28.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини