Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПАУ: нульова ставка ПДВ на послуги з переробки торкається тільки операцій з нерезидентами

Реклама

На думку ДПАУ, викладеному в листі від 03.08.2011 № 14015/6/16-1515-06операції з поставки резидентом - платником ПДВ послуги з переробки давальницької сировини підлягають обкладенню по нульовій ставці ПДВ за наявності договору між замовником-нерезидентом і резидентами-виконавцямиписьмового зобов'язання про вивезення готової продукції з митної території України, копії ГТД на вивезення готової продукції. У випадках, коли замовником і виконавцем робіт виступають резиденти - платники ПДВ, такі операції підлягають обкладенню по 20 % ставці ПДВ.

Правда, обгрунтованість такого укладення викликає сумніви. Річ у тому, що згідно пп. "б" 195.1.3 НК операції з поставки послуг, передбачаючі роботи з рухомим майном, заздалегідь ввезеним на митну територію України для виконання таких робіт і вивезеним за межі митної території України платником, який виконував такі роботи, чи одержувачем-нерезидентом, обкладаються по нульовій ставці. Тобто, можна припустити, що замовником виконання таких робіт, оподатковуваних по нульовій ставці, може бути не лише нерезидент, але і резидент, який такі роботи виконував. Отже, наявність договору між замовником-нерезидентом і резидентами-виконавцями не завжди є обов'язковою.

Те ж, що послуги з переробки давальницької сировини належать до послуг, що передбачають роботу з рухомим майном, і, отже, на них поширюється пільга, встановлена пп. "б" 195.1.3 НКне викликає сумнівів навіть у ДПАУ. Адже другий абзац вказаного підпункту чітко встановлює, що до таких робіт з рухомим майном включають, у тому числі, постачання послуг з переробки давальницької сировини. І тут ДПАУ пішла навіть на певні поступки, вказавши на те, що згідно Закону "Про операції з давальницькою сировиною в зовнішньоекономічних стосунках" операція з давальницькою сировиною передбачають переробки в готову продукцію за відповідну плату, незалежно від кількості виконавців, а також етапів. Отже, нульова ставка ПДВ відносно робіт (послуг) по переробці давальницької сировини застосовується як підприємством, яке визначене основним виконавцем за договором про переробку давальницької сировини, так і підприємством, задіяному в технологічному процесіпов'язаному з переробкою давальницької сировини в готову продукцію, якщо про це вказано в договорі на переробку давальницької сировини.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини