Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У парламенті з'явився законопроект про контроль парламенту за СБУ, що забороняє її Главі обіймати інші посади

12 листопада 2010, 09:00
839
1
Реклама

Удосконаленню демократичного громадянського контролю за СБУ присвячений законопроект № 7341 депутата Олександра Скибинецкого (БЮТ).

Автор змінами до Закону "Про Службу безпеки України" пропонує підпорядкувати СБУ також і Верховній Раді (зараз вона підпорядкована тільки Президентові). Щорічно до 1 лютого Глава СБУ відповідно до проекту повинен звітувати перед парламентом.

Безпосередній контроль зосередитися в руках комітету ВР з питань національної безпеки, якому надаються повноваження ініціювати проведення перевірок на предмет наявності підстав для звільнення керівництво Служби. Дотримання прав людини в процесі діяльності СБУ віднесене до відання Уповноваженої з прав людини.

Для призначення і зняття з посади Голови СБУ в проекті передбачається обов'язкове згода парламентувстановлюється вичерпний перелік підстав зняття з посади (який поширюється і на заступників Глави Служби).

Документом пропонується встановлення нових вимог для кандидатів на посаду Голови СБУ і його заступників. Так, для Глави встановлюються обов'язкові спеціальна підготовка і досвід організаційно-управлінської діяльності з питань забезпечення держбезпеки не менше 10 років, йому забороняється обіймати будь-які інші посади у органах державної влади, місцевого самоврядування і в об'єднаннях громадян.

Стаж роботи і спецпідготовка є обов'язковими за проектом і для заступників Глави СБУ, і для керівного складу органів.

Чітко визначається пропонованими змінами порядок управління Службою при тимчасовій відсутності її керівника, повноваження якої виконує його перший заступник або призначений особисто Главою СБУ заступник.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини