Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про судоустрій: процесуальні терміни і повноваження апеляційного суду в цивільному процесі

13 серпня 2010, 11:21
2907
1
Реклама

Законом "Про судоустрій і статус суддів" внесені деякі зміни в порядок апеляційного розгляду справ в цивільному процесі.

По-перше, змінилися деякі процесуальні терміни. Тепер справа має бути призначена до розгляду не пізніше 7 днів після підготовчих дій (раніше - не пізніше 15 днів).

Але найцікавіше нововведення полягає в тому, що розгляд скарги на рішення суду повинен здійснюватися впродовж 2 місяціва скарги на визначення суду - 15 днів. Термін може бути продовжений у виняткових випадках, по клопотанню сторони справи, але не більше ніж на 15 днів. Це нова норма в ГПК.

По-друге, істотно змінилися повноваження апеляційної інстанції. З повноважень суду виключено ухвалення рішення про повну або часткову відміні рішення судна першої інстанції і напрямі справи на новий розгляд (п. 5 ст. 307 ГПК).

У зв'язку з цим ст. 311 ГПК отримала нову редакцію і тепер торкається відміни визначень суду і напрями справи для подальшого розгляду по суті. Раніше ця стаття передбачала підстави для відміни судового рішення і напрями справи на новий розгляд.

Крім того, законодавчо закріплені повноваження суду при оскарженні судового наказу.

Істотно конкретизовано формулювання п. 4 ч. 1 ст. 309 ГПК. Тепер основою для відміни рішення суду першої інстанції і постанови нового рішення являється:

"порушення або неправильне застосування норм матеріального або процесуального права, а також розгляд і вирішення справи неповноважним судом; доля в ухваленні рішення судді, якому було заявлене відвід на підставі обставин, що викликали сумнів у неупередженості судді, і заяву про його відвід визнано судом апеляційної інстанції обгрунтованою; ухвалення чи підписання ухвали не тим суддею, який розглядав справу".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини