Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банки можуть зобов'язати надавати інформацію про фінансові операції за запитом Нацполіції

Реклама

16 вересня Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради рекомендував народним депутатам прийняти законопроєкти №11474, 11043 та 11416-д.

Про це повідомив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ Данило Гетманцев, передає Інформаційне управління Апарату ВР.

Зазначається, що законопроєкти передбачають можливість часткового продажу державних банків, збільшення контролю над картковими переказами та підвищення податків.

1) Законопроєкт N11416-д про підвищення податків для фінансування армії:

Законопроєкт повторно підготовлений до першого читання і передбачає:

  • Підвищення військового збору на період до 31 грудня року, у якому буде припинено воєнний стан. Для фізичних осіб він підвищиться з 1,5% до 5%. ФОП І, ІІ та IV групи будуть платити 10% розміру мінімальної ЗП. ФОП ІІІ групи -  1% від доходу.

  • Податок на прибуток для банків за 2024 рік становитиме 50%. Кредитні спілки будуть сплачувати податок на прибуток рівні 25%.

  • Законопроєкт також визначає авансові внески з податку на прибуток для АЗС.

  • Також планується зміна податкового періоду з квартального на місячний для подання звітності про виплачені доходи на користь фізичних осіб для економічного бронювання.

2) Законопроєкт №11474 про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків:

Законопроєкт, що вже був прийнятий за основу народними депутатами, дозволяє продаж будь-якої частки державного банку, а не лише усіх 100% банку.

Також він включає міжнародних донорів до участі у процедурі відбору фінансових радників з продажу та процедурі самого продажу.

"Законопроєкт запобігає негативному впливу на процедуру продажу (наприклад, зупинку продажу) з боку колишніх бенефіціарних власників чи поточних міноритарних акціонерів. Також він посилює прозорість проведення процедури продажу шляхом збільшення обсягу інформації, що підлягає оприлюдненню, та проведення торгів через електронну торгову систему", - вважають в Парламенті.

3) Законопроєкт № 11043 про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення функцій Національного банку України з державного регулювання ринків фінансових послуг у другому читанні:

У допрацьованому законопроєкті містяться такі основні положення:

  • щодо зобов'язання банків та інших фінансових установ надавати інформацію за запитом Нацполіції, зокрема дані фінансових операцій та напрямки, куди кошти перераховувались;

  • об'єднані кредитні спілки зможуть залучати кредити від іноземних донорів у валюті;

  • доопрацьовано механізм приєднання кредитних спілок, що дозволить багатьом з чинних сьогодні маленьких кредитних спілок продовжити свою діяльність, приєднавшись до більш розвинених та організованих кредитних спілок і так розділити з більш спроможними спілками адміністративні витрати на ведення бізнесу та інше.

Бажаєш отримати нову LIGA360 на вигідних умовах? Скористайся Special program від LIGA ZAKON. Максимум корисних інструментів та найкраща ціна саме для тебе. Дізнатися більше.    

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини