Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як засвідчити згоду подружжя на укладення договору: Комітет НААУ висловив позицію

Реклама

Інститут отримання згоди подружжя на укладення договору, який виходить за межі дрібного побутового, розвантажив би судову систему від позовів щодо визнання таких угод недійсними.

Таку оцінку законопроєкту № 11370 «Про внесення змін до статті 65 Сімейного кодексу України щодо уточнення порядку надання згоди другого з подружжя на розпорядження майном, яке є об'єктом права спільної сумісної власності» надали у Комітеті Національної асоціації адвокатів України з питань сімейного права.

У НААУ звернули увагу, що сьогодні при укладенні договорів одним із подружжя вважається, що він діє за згодою другого з подружжя. Водночас дружина (чоловік) має право на звернення до суду з позовом про визнання договору недійсним як такого, що укладений другим із подружжя без її, його згоди, якщо цей договір виходить за межі дрібного побутового. Проєктом запропоновано закріпити норму: якщо такий договір виходить за межі дрібного побутового, згода другого з подружжя має бути висловлена письмово.

В Асоціації адвокатів зауважили про необхідність більш чітко визначити форму вираження згоди, а саме: така згода має бути засвідчена нотаріально. Це дасть можливість безспірно визначити, що фактично згода була надана до моменту укладення договору, а не після. Крім того, це мінімізує кількість спорів щодо форми та змісту письмової згоди, розуміння її значення та тлумачення.

Щодо поняття «дрібного побутового правочину» варто зазначити таке.

У Комітеті зауважили, що Сімейний кодекс не надає чіткого грошового еквіваленту, який би відповідав визначенню поняття «дрібний побутовий правочин». Воно оціночне і має визначатися в кожному конкретному випадку. Зміст абзацу третього ч. 1 ст. 31 Цивільного кодексу дає змогу стверджувати, що правочин є дрібним побутовим, лише якщо він одночасно відповідає трьом ознакам:

1) задовольняє побутові потреби особи;

2) відповідає фізичному, духовному чи соціальному розвитку малолітнього;

3) стосується предмета, який має невисоку вартість.

Побутовий характер правочину означає, що мета його укладення - задоволення звичайних регулярних побутових потреб особи та членів її сім'ї.

Відтак, зробили висновок у Комітеті, прив'язка до терміна «дрібний побутовий правочин» потребує більш чіткого визначення, а саме: потрібно конкретизувати, вказавши грошовий еквівалент, коли згода іншого з подружжя на укладення договору є необхідною.

Серед недоліків законопроєкту називається також те, що він не визначає наслідки неотримання згоди подружжя на укладення договору, який виходить за межі дрібного побутового.

Ці та інші зауваження і пропозиції до проєкту № 11370 направлені профільному Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики.

За матеріалами Національної асоціації адвокатів України

Нова LIGA360 - нові фішки для роботи із законодавством:

· Всі види джерел, щоб оцінити контекст: НПА, аналітика, судова практика, новини, реєстри та ін.

· Інноваційні інструменти аналізу: зворотні зв'язки документів 2.0, графічні зв'язки документів, смарт-фільтри та моніторинг надходжень.

Побачте всі переваги в дії, замовивши презентацію.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Знижка на оновлену версію LIGA360 для нових клієнтів LIGA ZAKON. Отримай ефективні інструменти для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини