Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У яких випадках платник має право взаємодіяти з контролюючим органом у режимі відеоконференції: Закон № 3603-ІХ

Реклама

16 березня 2024 року набрав чинності Закон № 3603-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства», крім окремих норм.

Про це нагадують фахівці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

Зокрема, внесено зміни до Податкового кодексу щодо права платника податків взаємодіяти з контролюючим органом у режимі відеоконференції.

Податківці роз'яснили, що платник податків особисто або через свого представника може взаємодіяти з контролюючим органом у режимі відеоконференції під час розгляду:

  • матеріалів скарг щодо оскарження платником податків податкових повідомлень-рішень або інших рішень контролюючих органів, а також податкових повідомлень особі нерезиденту (абзац четвертий пункту 56.3 та абзац перший підпункту 56.24.1 пункту 56.24 статті 56 Кодексу);

  • матеріалів скарг щодо оскарження платником податків рішення про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (підпункт 56.23.2 пункту 56.23 статті 56 Кодексу);

  • при розгляді матеріалів перевірки, у т.ч. електронної перевірки (абзац перший підпункту 86.7.3 пункту 86.7 та абзац четвертий пункту 86.11 статті 86 Кодексу).

Також платник податків, який бажає взаємодіяти з контролюючим органом у режимі відеоконференції, повинен зазначити про це в скарзі (якщо бажає взяти участь у розгляді матеріалів скарги) (абзац четвертий пункту 56.3 та абзац перший підпункту 56.24.1 пункту 56.24 статті 56) або в поданих запереченнях (якщо бажає взяти участь у розгляді матеріалів перевірки) (абзац перший підпункту 86.7.3 пункту 86.7 та абзац четвертий пункту 86.11 статті 86 Кодексу).

Процедура взаємодії платників податків з контролюючим органом у режимі відеоконференції під час розгляду матеріалів скарг та перевірок буде визначена такими актами:

  • Порядком розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість, про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 11 грудня 2019 року № 1165;

  • Порядком оформлення результатів документальних перевірок дотримання законодавства України з питань податкового, валютного та іншого законодавства платниками податків,затвердженим наказом Міністерства фінансів від 20.08.2015 № 27 (зареєстровано в Міністерстві юстиції 26.10.2015 за № 1300/27745).

Зазначені нормативно-правові акти будуть приведені у відповідність до Закону № 3603 у частині взаємодії платників податків з контролюючим органом у режимі відеоконференції, звернули увагу податківці.

Детальніше про цей Закон також читайте:

Податківці роз'яснили деякі аспекти Закону щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків

Набрали чинності окремі норми Закону щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків

Скасовано відповідальність за помилкову сплату платником грошового зобов'язання на інший бюджетний рахунок: Закон № 3603

ДПС підготувала інформаційний лист щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків

Як впливає певна норма закону на вашу бізнес-діяльність? Відповідь надасть LIGA360 LEGAL SOLUTION. Знаходьте пов'язану аналітику та довідкову інформацію для будь-якого закону. Більше переваг за посиланням.

Хочете отримати найвигіднішу ціну на преміум-рішення LIGA 360: Юрист? Тільки зараз для тарифу діє спецпропозиція. Деталі за посиланням.

Читайте також:

Майнові податки: за що та скільки сплачують українці

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини