Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада ухвалила Закон, яким встановлюються адмінштрафи за порушення законодавства в сфері здійснення лобіювання

Реклама

Сьогодні, 21 березня, Верховна Рада ухвалила Закон про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо порушення законодавства в сфері здійснення лобіювання (законопроєкт 10373).

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк, зазначивши, що цей Закон важливий для євроінтеграції.

На думку авторів документу, Закон має комплексно врегулювати питання настання відповідальності у разі недотримання вимог законодавства з питань лобіювання, припинення порушення та встановлення відповідальності за неї.

Законом вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, які передбачають:

- доповнення адміністративних стягнень забороною здійснення лобіювання;

- настання відповідальності за здійснення лобіювання без реєстрації;

- відповідальність за неподання або несвоєчасне подання звіту суб'єктом лобіювання, подання завідомо недостовірних відомостей суб'єктом лобіювання до Реєстру прозорості, неподання або несвоєчасне подання до Національного агентства з питань запобігання корупції заяви про припинення здійснення лобіювання, здійснення лобіювання в інтересах особи, яка не може бути бенефіціаром відповідно до вимог Закону України «Про доброчесне лобіювання та адвокацію в Україні», або укладення суб'єктом лобіювання договору про надання послуг з лобіювання з особою, яка не може бути клієнтом відповідно до вимог Закону України «Про доброчесне лобіювання та адвокацію в Україні»;

- вчинення дій чи прийняття рішень в умовах конфлікту інтересів під час лобіювання;

- розширення повноважень працівників Національного агентства з питань запобігання корупції шляхом надання їм повноважень щодо складання протоколів за наведеними статтями.

Зокрема, відповідно до тексту документа до другого читання, передбачається, що здійснення лобіювання особою, яка не отримала статусу суб'єкта лобіювання, або особою, статус суб'єкта лобіювання якої припинений або зупинений,

- тягне за собою накладення штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн).

Повторне протягом року вчинення вказаного порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню,- тягне за собою накладення штрафу від двохсот до п'ятисот НМДГ (3400-8500 грн).

Здійснення лобіювання особою, яка при набутті статусу суб'єкта лобіювання не повідомила про наявність обставин, що виключають можливість такої особи бути суб'єктом лобіювання відповідно до Закону України «Про лобіювання»,- тягне за собою накладення штрафу від п'ятисот до однієї тисячі НМДГ (8500-17000 грн).

Читайте також: Набув чинності Закон про лобіювання

Хочеш отримати мільйони корисних документів, що аналізуються вмить? Спробуй LIGA360. Найповніша база українського законодавства й аналітики, алгоритми дій у робочих ситуаціях. А смарт-фільтри й зв'язки документів допоможуть отримати саме ту підбірку матеріалів, що вам потрібна. Спробуйте LIGA360 сьогодні, замовивши тестовий доступ.

Читайте також: Чи відповідає український закон про доброчесне лобіювання європейським практикам?

Актуальна судова практика Верховного Суду щодо протидії зловживання процесуальними правами

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини