Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проект Закону «Про множинне громадянство»: анонсовані зміни та реальність

Реклама

22 січня 2024 року Президент подав до Верховної Ради України проект Закону № 10425 «Про деякі питання у сфері міграції щодо підстав і порядку набуття та припинення громадянства України», яким пропонується викласти Закон України «Про громадянство України» в новій редакції.

Множинне громадянство

Серед іншого, проектом Закону передбачається введення такого інституту, як множинне громадянство. Це вже не перша законодавча ініціатива Президента України щодо запровадження цього інституту. Так, ще в 2019 році було подано до Верховної Ради України проект Закону № 2590, яким також пропонувалися зміни до деяких законодавчих актів щодо введення в Україні подвійного громадянства. Законопроект №2590 від 2019 року навіть було схвалено профільним комітетом, але проект Закону не дійшов до голосування.

На даний час, відповідно до статті 4 Конституції України, в Україні існує єдине громадянство.

Тобто задля того, щоб будь-який законодавчий акт щодо подвійного чи множинного громадянства не був визнаний у подальшому неконституційним, знадобиться внесення змін до Конституції України. Водночас, згідно з частиною 2 статті 157 Конституції України, Конституція України не може бути змінена в умовах воєнного або надзвичайного стану, що ставить під сумнів можливість ухвалення проекту Закону №10425.

Хто отримає право на множинне громадянство

У прес-релізах проекту Закону щодо тих, хто матиме право отримати множинне громадянство, зазначалося: «Всі, хто в періоди різних хвиль еміграції вимушено залишив рідну землю, опинившись у Європі, США, Канаді, країнах Азії, Латинської Америки» та «Всі, у чиїх жилах тече українська кров і в чиїх грудях б'ється вільне серце. Українці за походженням, які давно довели, що є українцями за духом. І після багатьох років очікування вони нарешті мають стати українцями й за паспортом».

Водночас у проекті Закону №10425 визначено перелік держав, громадяни яких отримають право в Україні на множинне громадянство: Австрія, Бельгія, Болгарія, Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії, Греція, Данія, Естонія, Ірландія, Іспанія, Італія, Канада, Кіпр, Норвегія, Латвія, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, США, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція, Швейцарія, Японія.

На жаль, не згадано інші країни, у яких проживає велика кількість етнічних українців та які налічують значну українську діаспору. Перелік не містить жодної країни Латинської Америки, з Азійських країн зазначена лише Японія. Відсутня і Австралія, яка має 40-тисячну українську діаспору, а також активно допомагає Україні під час війни. Відсутній Ізраїль, в якому налічується близько 500 тисяч української діаспори, та Казахстан, де проживає близько 800 тисяч етнічних українців.

У якому ж вигляді пропонується закріпити множинне громадянство у проекті Закону?

Громадяни перелічених у проекті Закону країн отримають можливість не виходити зі свого громадянства через подання під час процедур набуття/прийняття до громадянства декларації про визнання себе громадянином України.

Декларація про визнання себе громадянином України - документ, у якому іноземець, який є громадянином (підданим) держави, громадяни (піддані) якої набувають громадянство України у спрощеному порядку, при поданні заяви про набуття громадянства України, або його законний представник засвідчує, що в разі набуття громадянства України у правових відносинах з Україною особа визнає себе лише громадянином України.

Як наслідок, у всіх відносинах з державою Україна іноземці, що отримали громадянство, набудуть всіх прав та обов'язків громадян України, включаючи військові та податкові зобов'язання.

Чи мають право всі «етнічні» українці отримати громадянство за цим проектом?

У прес-релізах проекту Закону зазначено, що всі етнічні українці отримають право набути громадянство України.

Однак проект Закону №10425 жодним чином це не відображає та не змінює процедуру набуття громадянства за територіальним походженням в позитивну сторону. Спрощення процедури не передбачається.

Особа, що подає документи на набуття громадянства за територіальним походженням, має довести своє документальне походження від прабабки/прадіда, бабусі/дідуся, батька/матері, тобто повністю показати документально свій зв'язок із Україною, а, враховуючи той факт, що Україна переживає вже третю війну на своїй території за останні півтора сторіччя, то побудова такого документального зв'язку ускладнюється втратою/відсутністю документів. Таким чином, багато етнічних українців не мають можливості довести зв'язок з Україною. Єдиним варіантом залишається визнання факту проживання своїх родичів в Україні через суд, що є довготривалою процедурою.

Більше того, якщо чинне законодавство передбачає можливість набуття громадянства за територіальним походженням, особами, що самі проживали, або родичі яких (прабаба/прадід, бабуся/дідусь, батько/матір) проживали на території, що стала незалежною Україною, то проектом Закону №10425 таку можливість пропонується забрати.

Також проектом Закону вводяться обов'язкові іспити з української мови, основ Конституції України та історії України як для осіб, що подають документи на прийняття до громадянства України, так і для тих, що подають документи для набуття громадянства України. Зазначимо, що чинне законодавство містить вимогу щодо здачі іспитів тільки для процедури прийняття у громадянство.

Для осіб з переліку країн «подвійного громадянства» передбачена можливість здачі іспитів протягом 3 років після набуття/прийняття їх до громадянства України. Ніякої відповідальності за невиконання цього зобов'язання законопроектом не передбачається.

Вихід/втрата громадянства

Сутнісних змін у процедурах виходу та втрати громадянства проектом Закону не вноситься. Проблемою процедур, яка не вирішується проектом Закону, є те, що рішення про вихід/втрату громадянства приймається лише Президентом України і строк прийняття такого рішення Президентом України не є обмеженим. Наразі є особи, що подали всі потрібні документи та чекають прийняття указу про вихід з громадянства Президентом України, вже понад 4 роки.

Не вирішується проектом Закону і питання щодо затягування строків прийняття у громадянство. Рішення щодо прийняття у громадянство також приймається виключно Президентом України.

Інші запропоновані зміни

По-перше, для осіб, що перебувають у шлюбі з громадянином України, пропонується збільшити строк перебування в шлюбі для прийняття до громадянства з двох до трьох років.

По-друге, діти, народжені в Україні від іноземців, що перебувають на підставі тимчасових посвідок в Україні, не отримають громадянства України за народженням. Тобто проектом Закону пропонується скасувати для дітей іноземців «право грунту», водночас в інших країнах Європи, до прикладу в Німеччині, таке право цьогоріч імплементовано в законодавства задля запобігання демографічній кризі.

По-третє, вводиться нова підстава для відмови у виході з громадянства, а саме: обмеження встановлені законодавством України про державну таємницю.

По-четверте, проектом Закону надається строк 12 місяців з дня скасування воєнного стану всім громадянам Російської Федерації та Республіки Білорусь, що отримали тимчасове посвідчення громадянина України під час війни та не можуть з об'єктивних причин надати документи, що підтверджують вихід із громадянства, надати такі документи.

Проблемою є те, що такі громадяни могли перебувати в Україні та надавати допомогу ЗСУ, з причини чого під час поїздки до країни свого попереднього громадянства для отримання документа про вихід з громадянства вони можуть там зазнати переслідувань.

По-п'яте, проектом Закону пропонується зупинити розгляд всіх заяв щодо набуття громадянства України від громадян Російської Федерації, а також прийняття нових заяв від них, на весь строк воєнного стану та ще 24 місяців після його закінчення. Винятки передбачені лише для осіб, що мають заслуги перед Україною чи міграція яких становить державний інтерес, осіб, що служать у ЗСУ та неповнолітніх.

Таким чином, не всі анонсовані у прес-релізах зміни відображено у проекті Закону № 10425. Частина процедур не зазнала жодних корегувань, а до процедури набуття громадянства не передбачається обіцяних спрощень для надання можливості етнічним українцям з усього світу отримати українське громадянство. На жаль, за гучними заголовками прес-релізів проекту Закону наразі немає реальних позитивних змін. Проект Закону містить багато технічних помилок, неточностей, прогалин та порушень законодавчої техніки, тому, на нашу думку, у даній редакції він не може бути прийнятий.

Катерина Затулко,

адвокат, старший юрист АО «EXPATPRO»

LIGA360 LEGAL SOLUTION - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини