Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реформа дерегуляції: Мінекономіки пропонує скасувати 74 % від усіх державних санітарних правил і норм

Реклама

Представники Міністерства економіки обговорили з громадськістю, підприємцями та іншими державними органами влади пропозицію скасувати 74 % від усіх державних санітарних правил і норм у рамках реформи дерегуляції.

Заступник Міністра економіки Олексій Соболев описав головні досягнення та цілі реформи дерегуляції, а також розповів про мету перегляду державних санітарних правил та норм.

«Коли ми (в рамках засідань Міжвідомчої робочої групи з дерегуляції) переглядали регулювання в сфері охорони здоров'я, виявилось, що велика частина регулювання пов'язана з державними санітарними правилами та нормами. І подекуди санпіни застарілі, а ринок і технології значно просунулись. І таким чином підприємці ведуть бізнес не оптимальним шляхом. Тому ми маємо переглянути цю частину регулювання», - роз'яснив Олексій Соболев.

Також заступник Міністра презентував оновлений сайт реформи дерегуляції, де зібрана інформація про перебіг та успіхи реформи, проекти змін до законодавства та розроблена форма зворотного зв'язку для бізнесу.

Детальніше про напрацювання експертів щодо перегляду санітарних правил і норм розповіла керівниця сектору регулювання Офісу ефективного регулювання Ганна Башняк: «Під час інвентаризації та перегляду ми виявили 298 чинних інструментів державного регулювання, які містяться в державних санітарних нормах та правилах. Це вкрай високий показник, адже складає третину від загальної кількості інструментів державного регулювання, що було виявлене протягом року роботи МРГ. За результатами перегляду запропоновано скасувати 222 інструменти державного регулювання, а це - 74 % від загальної кількості. Зокрема, з таких причин, як неактуальність та застарілість регулювання, дублювання з іншими інструментами державного регулювання. Решту інструментів рекомендовано оптимізувати та привести у відповідність до чинного законодавства».

Планами щодо подальших кроків щодо спрощення регуляторних інструментів поділилась заступник Голови Державної служби з питань безпечності продуктів та захисту прав споживачів Ольга Шевченко.

«В планах - цифровізація однозначно. Ми дуже багато запланували цифровізації отримання різноманітних послуг, крім тих, які встановлені міжнародним або європейським законодавством. Але і там ми розглядаємо можливості подачі, наприклад, заяв у спрощеному вигляді», - зазначила Ольга Шевченко.

Довідково: В Україні триває реформа дерегуляції роботи підприємців. Щоби спростити умови ведення бізнесу, у січні 2023 року Уряд створив Міжвідомчу робочу групу з дерегуляції, яка вже переглянула 1025 регуляторних інструментів для бізнесу. З них 235 рекомендовано скасувати, 537 - спростити. Станом на 12 грудня скасовано вже 100 інструментів.

До робочої групи, співголовою якої є Перший віцепрем'єр-міністр - Міністр економіки Юлія Свириденко, увійшли, зокрема, представники міністерств економіки, цифрової трансформації, захисту довкілля та природних ресурсів, юстиції, фінансів, регуляторної служби. До роботи МРГ залучені експерти Офісу ефективного регулювання, Центру економічного відновлення, Центру економічної стратегії, EasyBusiness, проекту EU4business: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України", проекту USAID/UKAid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS» та Європейського банку реконструкції та розвитку.

За повідомленням Урядового порталу

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Читайте також:

Форс-мажор як інструмент допомоги бізнесу

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини