Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємство має заплатити майже 1 млн грн через забруднення річки: рішення суду

Реклама

Господарський суд Тернопільської області задовольнив позовні вимоги обласної прокуратури та стягнув з комунального підприємства в користь держави збитків, заподіяних внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства, в сумі 961 457,65 грн. Про це йдеться в рішенні суду від 05.10.2023 № 921/161/23 .

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що комунальне підприємство перевищило показник гранично допустимого скидання (ГДС) стічних вод у річку Ікву. Відповідач не вживав заходів з дотримання нормативів ГДС забруднюючих речовин у річку та ігнорував численні приписи суб'єкта владних повноважень.

За результатами проведеної експертизи встановлено, що Державною екологічною інспекцією підтверджено факти перевищення показників (ГДС) гранично допустимого скидання стічних вод у водний об'єкт, а саме річку Іква у 2020 році.

Відповідно до протоколу вимірювань показників складу та властивостей проб води N 11-03-20 від 02.03.2020 перевищено встановлені нормативи ГДС по наступних речовинах: азот амонійний (68,216 при 27,89), фосфати (24,2 при 14,37), хлориди (209,15 при 149,1), завислі речовини (64,1 при 45), залізо (1,615 при 0,581), аніонні СПАР (1,173 при 0,619), нафтопродукти (0,104 при 0,045); зросло хімічне (1229 при 704) та біохімічне (486 при 254) споживання кисню.

SMS-Маяк - надійна допомога бізнесу в захисті нерухомості та землі. Налаштуйте моніторинг та отримуйте сповіщення про зміни в реєстрі речових прав. Замовляйте за посиланням.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд прийшов до висновку, що факти перевищення комунальним підприємством показників гранично допустимого скидання стічних вод у водний об'єкт - річку Іква неодноразово підтверджено. У діях відповідвча наявні усі елементи складу цивільного правопорушення, а саме:

протиправна поведінка підприємства, що виражається у недотриманні умов ГДС при скиданні стічних вод у р.Іква;

безпосередній причинний зв'язок між шкодою і протиправною поведінкою підприємства, оскільки шкода виступає об'єктивним наслідком поведінки підприємства через недотримання природоохоронного законодавства;

вина підприємства полягає у недотриманні умов ГДС при скиданні стічних вод у р.Іква.

Наведене, підтверджується долученими до матеріалів справи доказами, зокрема: актами перевірок, актами відбору проб, результатами вимірювань, приписами, матеріалами справ про адміністративне правопорушення, статистичною звітністю відповідача за 2020 рік, висновком експерта за результатами проведення судової інженерно-екологічної експертизи у кримінальному провадженні, що в свою чергу надає можливість притягнення підприємства до відповідальності у відповідності до ст. 1166 Цивільного кодексу України.

Відповідне судове рішення може бути оскаржено в апеляції.

Читайте також: Масова оцінка земель: набрала чинності постанова щодо реалізації пілотного проєкту

Набув чинності Закон про захист речових прав на нерухоме майно, що належать дітям та підопічним особам

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини