Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати попередньо підтримали відновлення електронного декларування

Реклама

27 липня 2023 року Верховна Рада прийняла в першому читанні за основу проєкт Закону № 9534 «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану», інформує пресслужба Апарату ВР.

Проєктом Закону запропоновано відновити дію антикорупційних механізмів, а саме: подання відповідних декларацій та проведення спеціальної перевірки, передбаченої Законом «Про запобігання корупції», та перевірки, передбаченої Законом «Про очищення влади», під час дії воєнного стану, а також спростити порядок подання відповідних декларацій.

Окрім відновлення декларування, законопроєкт передбачає особливості та окремі строки подання декларацій для суб'єктів декларування, які виконують завдання в інтересах національної безпеки і оборони України, беруть безпосередню участь у веденні воєнних (бойових) дій та отримують додаткову винагороду, призначену для військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських на період дії воєнного стану, або перебувають на тимчасово окупованих територіях.

Проєктом також запропоновано спростити порядок подання декларацій шляхом надання суб'єктам декларування доступу до відомостей про них та членів їх сімей з інформаційно-комунікаційних і довідкових систем, реєстрів, банків даних та удосконалення порядку і збільшення строку декларування суттєвих змін у майновому стані.

Законопроєкт передбачає, що посадовці, які у 2022 - 2023 роках не подали декларацію, мають це зробити упродовж 90 днів з моменту набрання чинності законом, пояснив голова фракції «Слуга Народу», ініціатор документа Давид Арахамія.

Водночас військові, посадовці на окупованих територіях чи територіях ведення бойових дій - подають декларацію лише після звільнення, повернення в ппд (крім ротації), демобілізації, деокупації території, зазначила народна депутатка «Слуги Народу» Анастасія Радіна.

Також у документі йдеться про відновлення повноважень НАЗК щодо перевірки декларацій, необхідність декларування місця проживання посадовця під час війни.

«Публічний доступ до реєстру декларацій має бути поновлено, проте із обмеженнями. Наразі вдалося досягти такого компромісу: з міркувань безпеки пропонується обмежити доступ до інформації про населений пункт, де розташоване майно, а також про ідентифікуючі дані третіх осіб, вказаних у декларації. Проте подати ці дані декларанти муситимуть, а НАЗК і НАБУ/САП зможуть їх перевірити. Також заповнення декларації стане зручнішим. Дані з інших реєстрів «підтягуватимуться» у акаунт декларанта, полегшуючи заповнення декларації. Разом з тим, декларант буде зобов'язаний перевірити достовірність усіх даних і додати те, чого немає у реєстрах», - роз'яснила Анастасія Радіна.

Окрім того, у законопроєкт була додана компромісна норма щодо декларування орендованого майна. Йдеться про те, що декларуванню не підлягатиме об'єкт з ринковою вартістю користування до 50 прожиткових мінімумів (наразі трохи менше 130 тис. грн) за весь час користування.

Майбутнє юридичного ринку вже тут! Спробуйте перше рішення для українських юристів LIGA360, яке поєднало весь обсяг судової практики та законодавства - та аналізує їх за технологіями великих даних. Ухвалюйте максимально інформовані правові рішення з LIGA360.

Читайте також:

Парламент продовжив дію воєнного стану до 15 листопада 2023 року

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини