Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оновлений порядок реалізації санкцій: практичні аспекти застосування

Реклама

Другий рік Україна перебуває в стані ведення повномасштабної війни з рф. У боротьбі з агресором країна застосувала низку санкцій, які мають на меті виснажити економіку ворожої держави. Згідно з даними порталу "Війна & Санкції" від 24.02.2022 спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи застосовано до 5753 фізичних осіб та 4583 компаній. Однак, для отримання належного ефекту від запроваджених заходів, одного застосування санкцій недостатньо. Надзвичайно важливо мати дієвий механізм їх реалізації.

11 травня 2023 року Національний банк України (далі - Національний банк) оновив санкційний порядок. Положення про реалізацію спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) затверджене постановою Правління Національного банку України від 11 травня 2023 року № 65 (далі - Положення № 65) і набрало чинності з 13 травня 2023 року. З цього ж дня втратили чинність нормативно-правові акти, які досі регулювали зазначене питання:

- постанова Правління Національного банку України від 01 жовтня 2015 року № 654 "Про забезпечення реалізації і моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" (зі змінами) - поширювалась на банки та небанківськіфінансові установи, операторів поштового зв'язку, які отримали ліцензію на здійснення валютних операцій та/абоякі є платіжними організаціями;

- розпорядження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, від 22 грудня 2015 року № 3378 "Про забезпечення реалізації персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" (зі змінами) - поширювалось на фінансові установи та страхових посередників, нагляд за якими до 01.07.2020 здійснювалаНацкомфінпослуг, з 01.07.2020 - Національний банк.

Вимоги Положення № 65 стосуються суб'єктів реалізації санкції (далі - суб'єкт, банки/НУ), до яких належать:

1) банки України та філії іноземних банків;

2) страховики (перестраховики);

3) кредитні спілки;

4) ломбарди;

5) інші фінансові установи, реєстрацію та/або ліцензування яких здійснює Національний банк;

6) страхові (перестрахові) брокери;

7) інші юридичні особи, які не є фінансовими установами, але надають окремі фінансові послуги, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснює Національний банк;

8) оператори платіжних систем;

9) оператори поштового зв'язку, які надають фінансові платіжні послуги та/або послуги поштового переказу, та/або послуги з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі;

10) філії або представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності, які надають фінансові послуги на території України.

Положення № 65 єдине для всіх суб'єктів реалізації санкцій.

Банки й небанківські установи в термін до 13 серпня 2023 року зобов'язані:

  • затвердити внутрішні документи з питань реалізації санкцій;

  • налаштувати системи моніторингу фінансових операцій, щоб мати можливість перевіряти їх за санкційними списками до етапу проведення.

Новації Положення № 65, на які варто звернути увагу

Особливості виявлення санкційних осіб

Банки/НУ зобов'язані з моменту видання указу Президента України про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо застосування, скасування та внесення змін до санкцій виявляти фізичних та юридичних осіб, зазначених у санкційних списках.

Перевірку мають проходити не тільки клієнти банку/НУ. Санкційних осіб виявляють також серед:

  • інших учасників фінансових операцій, які здійснюються банком/НУ або за їх допомогою;

  • фінансових операцій, про які стало відомо банку/НУустанові під час обслуговування клієнтів.

У разі збігу щодо особи лише окремих даних, суб'єкт зобов'язаний провести ґрунтовний аналіз, аби підтвердити чи спростувати її належність до санкційної особи. Задля цього використовуються офіційні та інші надійні джерела інформації. Новацією є обов'язок складання за результатами такого аналізу письмового висновку, у якому перелічуються вжиті заходи та фіксується результат.

Якщо збіги виявлені щодо особи, яка не є клієнтом, банк/НУ протягом трьох робочих днів застосовує заходи з отримання додаткової інформації. На період уточнення даних фінансова операція такої особи призупиняється. У разі, якщо збіг не можна спростувати через нестачу інформації, ухвалюється рішення про зупинення або відмову в проведенні операції. Внутрішні документи суб'єкта мають містити чіткий перелік випадків для відмови та порядок дій працівників.

Для отримання уточнень та/або додаткової інформації щодо цифрових відомостей банк/НУ може звернутись до ініціаторів застосування санкцій, відомості щодо яких зазначені в рішеннях РНБО України. Під цифровими відомостями мається на увазі:

- для юридичних осіб - код за ЄДРПОУ, реєстраційний номер, номер платника податків;

- для фізичних осіб - дата народження та/або РНОКПП, реєстраційний номер, номер платника податків.

Рішення проводити чи ні фінансові операції до отримання відповіді суб'єкт ухвалює після аналізу наявних ризиків порушення санкційного законодавства. Велика вірогідність того, що таке рішення буде тяжіти в бік відмови.

Дізнавайтеся повну інформацію про контрагентів і фізосіб, з якими плануєте працювати. Система CONTR AGENT покаже дані з ЄДР, фінансовий та податковий стан на 6,5 млн компаній та ФОП. А ще тут є дані з державних реєстрів про всіх громадян України. Оцініть переваги CONTR AGENT прямо зараз.

Підконтрольні особи та особливості взаємодії з ними

Окрім осіб, зазначених у санкційних списках, Положення № 65 запроваджує нове поняття - підконтрольна особа, встановлює вимогу виявляти таких осіб і визначає порядок взаємодії з ними.

Підконтрольна особа - це клієнт суб'єкта реалізації санкцій, щодо якого санкційна особа, до якої застосовано санкцію «блокування активів у новій редакції», може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом до здійснення права розпоряджатися ними (активами).

Банки/НУ зобов'язані з моменту набрання санкційним списком чинності забезпечувати виявлення серед наявних клієнтів підконтрольних осіб. З цією метою аналізуються наявні дані/інформація про клієнта.

З урахуванням вимог законодавства сфери фінансового моніторингу в банків та фінансових установ має бути як мінімум така інформація:

  • структура власності (інформація про фізичних та юридичних осіб власників істотної участі, зокремакінцевих бенефіціарних власників);

  • відомості про виконавчий орган/органи управління (прізвище, ім'я та (за наявності) по батькові осіб, які входять до складу такого органу);

  • ділові зв'язки (назва, код за ЄДРПОУ, ПІБ, РНОКПП інша інформація про контрагентів клієнта).

За результатами аналізу також складається письмовий висновок з обґрунтуванням того, у який спосіб санкційна особа може вчиняти дії, тотожні за змістом до здійснення права розпорядження підконтрольною особою.

Відмінність між санкційним законодавством та законодавством сфери фінансового моніторингу

Не треба ототожнювати санкційне законодавство та законодавство про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, з фінансуванням тероризму та фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення (далі -законодавство про ПВК/ФТ). Сфера дії цих законодавчих актів відрізняється.

Пропоную зважати на такі відмінності:

1. Вимоги законодавства про ПВК/ФТ поширюються на клієнтів банків та небанківських установ, які є суб'єктами первинного фінансового моніторингу (далі - СПФМ). Санкційне законодавство охоплює значно більше коло учасників, серед яких безпосередньо банки/НУ, їхні клієнти, інші учасники фінансових операцій та особи, про які банку/НУ стало відомо під час обслуговування.

2. Більшість вимог Закону про ПВК/ФТ застосовується до клієнтів, щодо яких здійснені заходи належної перевірки. Наприклад, страхові компанії не проводять заходів належної перевірки щодо клієнтів фізичних осіб, які укладають договори страхування (за винятком страхування життя), за якими загальний страховий платіж не перевищує 27 тисяч гривень. Санкційне законодавство не містить аналогічних виключень. Передбачені відповідною санкцією заходи мають застосовуватись до санкційних осіб без обмежень щодо суми операції.

3. Закон про ПВК/ФТ обмежується зобов'язанням для СПФМ встановлювати клієнтам, стосовно яких (кінцевих бенефіціарних власників яких) застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до статті 5 Закону України "Про санкції" високий ризик ділових відносин. Закон «Про санкції» вимагає застосування конкретних обмежувальних заходів (блокування коштів, зупинення або відмова від проведення фінансових операцій тощо) залежно від санкції.

Внутрішні документи з питань реалізації санкцій

Банки та небанківські установи зобов'язані до 13 серпня 2023 року затвердити внутрішні документи з питань реалізації санкцій. До внутрішніх документів належать політики, правила, програми, методики, інші документи, розроблені та затверджені суб'єктом реалізації санкцій з метою належного дотримання ним вимог законодавства України у сфері реалізації санкцій.

Останні роз'яснення Національного банку України та повідомлення про застосовані заходи впливу до гравців ринку фінансових послуг свідчать про те, що регулятор дедалі частіше звертає увагу на формальний підхід під час складання установами внутрішніх документів. Регулятор вимагає, щоб внутрішні документи містили не загальні норми, викладені в законодавчих та нормативно-правових актах, а дієві процедури та порядки з чіткою послідовністю дій певного процесу.

З огляду на викладене у внутрішніх документах з питань реалізації санкцій треба щонайменше передбачити такі процедури:

- оновлення (завантаження) санкційних списків;

- виявлення санкційних осіб та осіб, які діють від імені санкційних осіб, серед клієнтів та інших учасників фінансових операцій, що потребують аналізу;

- виявлення підконтрольних осіб;

- відмова від встановлення ділових відносин із санкційними особами;

- блокування коштів санкційних осіб з урахуванням застосованих санкцій;

- зупинення/відмову від проведення фінансових операцій, на які поширюються застосовані санкції;

- зупинення/відмову від проведення фінансових операцій, які порушують, сприяють або можуть сприяти порушенню/уникненню обмежень, установлених санкціями.

Наведені процедури мають містити способи, форми, строки (терміни) ужиття працівниками конкретних дій, перелік працівників, які фактично будуть їх уживати, вимоги до документування вжитих заходів та отриманих результатів.

Під час складання внутрішніх документів важливо розглянути вимоги Положення № 65 під кутом конкретних послуг, які надає фінансова установа. Зазначене слушно для небанківських фінансових установ, оскільки, на відміну від банків, вони надають обмежений перелік фінансових послуг. Багато з наведених у Положенні № 65 вимог може не стосуватись окремої фінансової компанії через специфіку її діяльності. Це дасть змогу створити дієвий документ, який буде зрозумілим, простим для сприйняття й виконання. Та й погодьтесь, що детально описати те, чого установа не здійснює, важко й недоцільно.

Внутрішня система моніторингу фінансових операцій

Найскладнішим завданням для більшості невеликих фінансових установ стане вимога налаштувати внутрішні системи моніторингу фінансових операцій. Забезпечити ефективний моніторинг до проведення фінансових операційу ручному режимі стає дедалі складніше, оскільки:

- кількість санкційних осіб постійно зростає;

- потреба виявляти не лише санкційних, а й підконтрольних осіб та інших, які порушують, сприяють або можуть сприяти порушенню/уникненню обмежень, установлених санкціями, надзвичайно розширює коло інформації, яка потребує опрацювання/аналізу;

- економіка рф надто об'ємна та інтегрована в національну економіку та економіки інших країн світу, тому особливого значення набуває виявлення прихованих істинних зв'язків з державою-агресором;

- поточна діяльність банків/НУ здійснюється в умовах невизначеності та постійних ризиків і наслідків повномасштабної війни, у зв'язку з чим установизмушені постійно адаптуватись до мінливого середовища та оперативно реагувати на виклики.

Зазначене засвідчує, що автоматизація системи моніторингу фінансових операцій із питання «не на часі» перетворюється на «must have». Фокус уваги працівників, залучених до роботи у сфері реалізації санкцій, має переміщуватись з пошуку інформації до її аналізу, з механічного скринінгу офіційних джерел до аналізуефективності системи моніторингу, перегляду наявних налаштувань системи з метою виявлення недоліків, оперативного реагування задля їх усунення.

Перед банками та небанківськими установами стоїть складне, але надзвичайно важливе завдання. Реалізація на належному рівні вимог санкційного законодавства - більше, аніж спроба уникнути заходів впливу за його порушення та плями на репутації. Це внесок у перемогу України, де кожна зупинена фінансова операція санкційної особи виснажує потік фінансування абсолютного зла. Переможемо!

Інна Завадська, керівник служби комплаєнсу фінансової компанії Activitis

Читайте також: Президент підписав Указ про введення санкцій проти 116 фізичних та юридичних осіб, причетних до примусового вивезення українських дітей до рф

Президент підписав Указ про введення санкцій проти 164 фізосіб та 85 юросіб, пов'язаних із засновником «ПВК Вагнера»

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням. 

Оставьте комментарий
Войдите чтобы оставить комментарий
Войти

Похожие новости