Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 15 серпня в Україні має розпочатися розгляд заяв на компенсацію за знищене житла

Реклама

15 червня набрала чинності урядова постанова від 30 травня 2023 року № 600 «Про затвердження Порядку надання компенсації за знищені об'єкти нерухомого майна».

Документом установлено, що:

  • надання компенсації за знищений об'єкт нерухомого майна шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок отримувача компенсації із спеціальним режимом використання для будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку або фінансування придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджене/споруджений у майбутньому, або інвестування/фінансування їх будівництва) з використанням житлового сертифіката здійснюється відповідно до затвердженого Порядку;

  • приєднання отримувача компенсації за знищений об'єкт нерухомого майна до договору про відступлення державі / територіальній громаді права вимоги до російської федерації щодо відшкодування збитків за знищений об'єкт нерухомого майна, завданих внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України, здійснюється відповідно до Порядку;

  • подання заяв про надання компенсації за знищені об'єкти нерухомого майна до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об'єкти нерухомого майна здійснюється в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія), з 15 липня 2023 року.

Уряд рекомендував виконавчим органам сільських, селищних, міських, районних у місті (у разі утворення) рад, військовим адміністраціям населених пунктів або військово-цивільним адміністраціям населених пунктів забезпечити можливість розгляду поданих отримувачами компенсації за знищений об'єкт нерухомого майна заяв починаючи з 15 серпня 2023 року.

Згідно з Порядком для отримання компенсації заявник подає до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації за знищені об'єкти нерухомого майна, уповноваженої розглядати заяви на відповідній території, заяву.

Заява про надання компенсації подається до Комісії за вибором заявника:

  • в електронній формі - засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія);

  • у паперовій формі - через центр надання адміністративних послуг, орган соціального захисту населення або нотаріуса.

Розмір компенсації встановлюється на рівні не нижче вартості спорудження житла відповідної площі, розрахованої за показником опосередкованої вартості у регіонах України відповідно до місцезнаходження такого майна.

Олена Шуляк, голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, очільниця політичної партії «Слуга Народу», повідомила, що цей крок - друга черга державної програми єВідновлення. Наразі компенсацію отримують власники пошкодженого житла, отримуючи кошти на його ремонт. Нині уряд дав старт другій черзі програми, за якої власники знищеного житла отримають грошові кошти для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку або житлові сертифікати на придбання нового помешкання.

Нагадаємо, 22 травня набрав чинності Закон щодо механізму компенсації за пошкоджене та знищене війною майно (детальніше).

Інформація працюватиме на вас - з рішенням LIGA360:Юрист. Здійснюйте legal research українського законодавства й судової практики, прогнозуйте результати судових справ, читайте експертну аналітику з "гарячих" тем. Замовте тестовий доступ за посиланням.

Читайте також:

Закон про компенсацію за пошкоджене або знищене житло під час війни: що встановлено?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини