Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Створено Міжнародний Реєстр збитків, завданих агресією рф проти України

Реклама

На Саміті Глав Держав та Урядів Ради Європи, що відбувся у Рейк'явіку 16 - 17 травня 2023 року, оголошено про створення Міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією російської федерації проти України.

На сьогодні понад 40 країн та ЄС приєдналися або висловили намір приєднатися до Розширеної часткової угоди про Реєстр збитків, завданих агресією російської федерації проти України, та стали учасниками Реєстру збитків.

Як повідомила Ірина Мудра, заступниця Міністра юстиції, створенню міжнародного Реєстру збитків передувала титанічна праця. Проведено сотні переговорів, наукових дискусій та робочих зустрічей на різних рівнях представників іноземних держав та їх уповноважених органів. Досягнуто прийняття ряду важливих політичних рішень на підтримку компенсаційного механізму та реєстру збитків: рішення Комітету Міністрів від 15.09.2022 та 24.02.2023 щодо необхідності повного відшкодування збитків, заподіяних порушеннями рф міжнародного права в Україні. Прийнято резолюцію Генасамблеї ООН від 14.11.2022, якою визнано необхідність створення міжнародного механізму відшкодування завданих рф збитків та рекомендовано створення міжнародного реєстру збитків, який би служив фіксацією, в документальній формі, доказів і інформації щодо збитків, втрат або пошкоджень, завданих агресією рф.

І нарешті, рішення від 12 травня 2023 року, яким Комітет Міністрів Ради Європи вирішив створити Розширену часткову угоду про Реєстр збитків, завданих агресією російської федерації проти України, та Статут, яким керуватиметься Реєстр.

Основне про Реєстр збитків:

  • створюється як платформа для міжурядової співпраці, яка діє в інституційних рамках Ради Європи;

  • розташований фізично в м. Гаага (Королівство Нідерландів);

  • слугує документальною формою обліку доказів та претензій про заподіяні збитки, шкоду чи ушкодження, які починаючи з 24 лютого 2022 року сталися на території України внаслідок міжнародно-протиправних дій російської федерації в Україні або проти неї;

  • заяви та інформацію про завдані збитки матимуть змогу подавати всі зацікавлені фізичні і юридичні особи, а також держава Україна;

  • є першим компонентом майбутнього Міжнародного компенсаційного механізму, який буде створено окремим міжнародним договором у співпраці з Україною. Далі буде створено Комісію з розгляду претензій та Компенсаційний фонд.

«Реєстр збитків - це лише перша складова комплексного механізму відшкодування збитків. Кінцевою метою є створення Компенсаційної комісії, яка безпосередньо розглядатиме претензії та присуджуватиме компенсації, та Компенсаційного фонду, який акумулюватиме кошти для виплати компенсацій, на підставі міжнародного договору, учасниками якого, як ми сподіваємося, ви всі станете», - звернувся Міністр юстиції Денис Малюська до країн - учасників Реєстру та учасників Саміту.

За повідомленням Міністерства юстиції

Вся актуальна база законодавства й судових рішень є у LIGA360. Знаходьте потрібний документ в один клік - побачте весь обсяг пов'язаних аналітичних матеріалів, судових прецедентів, НПА тощо. Спробуйте найзручніше рішення для legal research прямо сьогодні.

Читайте також:

Огляд практики Верховного Суду щодо відшкодування шкоди внаслідок війни

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини