Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні стартував проєкт із протидії кібершахрайству у фінансовому секторі: що це означає

Реклама

Національний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України спільно з Національним банком запустили проєкт із протидії кібершахрайству у фінансовому секторі.

Головна його мета - посилити захист громадян від кіберзлочинців, які суттєво активізували діяльність у період воєнного стану в Україні. Для крадіжки коштів зловмисники проводять фішингові кампанії, метою яких є виманювання даних для доступу до банківських рахунків. Обіцянки шахраїв варіюються залежно від актуальних новин, особливо тих, що стосуються надання громадянам державної та міжнародної фінансової допомоги; також вони організовують фейкові збори коштів для надання допомоги ЗСУ.

Завдання проєкту просте - зменшити переходи користувачів на шахрайські сайти шляхом перенаправлення їх на сторінку з попередженням, що сайт створений зловмисниками. У НБУ зазначили, що результати вражають: лише за перший місяць зафіксовано близько 120 тисяч унікальних переходів на цю сторінку. Інакше кажучи, десятки тисяч громадян України щомісяця будуть захищеними від потрапляння на "гачок" кібершахраїв і потенційної можливості бути ошуканими.

"Навіть під час повномасштабної війни в Україні платіжне шахрайство не зникло. Навпаки, у 2022 році ми спостерігали суттєве збільшення його проявів. Найпоширенішим видом стала фейкова соціальна допомога від державних чи міжнародних організацій постраждалим від війни українцям. У 2022 році НБУ виявив близько 4500 фішингових ресурсів, для порівняння - в 2021 році ця цифра була на порядок меншою. Це спонукало Національний банк впровадити захід протидії шкідливим сайтам. Його впровадження сприятиме посиленню кіберзахисту фінансової системи, дасть змогу убезпечити українців від аферистів, а в майбутньому - зменшити кількість фішингових атак та загалом обсяги фінансового шахрайства в Україні", - розповів заступник Голови Національного банку України Олексій Шабан.

Восени минулого року НКЦК створив робочу групу, до якої увійшли представники державних органів і провайдери з найбільшою інфраструктурою. Відбулося успішне тестування роботи системи захисту від фінансового фішингу.

Аналіз діяльності хакерських груп, які займаються подібним шахрайством, вказує на те, що вони діють не тільки в Україні, а і в країнах ЄС, зазначають у Нацбанку. Тому зараз ведуться переговори щодо обміну інформацією з відповідними органами з країн-партнерів, до яких після початку повномасштабного вторгнення виїхала велика кількість українців.

За повідомленням Нацбанку

Шукаєш рішення для складної правової ситуації? LIGA360 допоможе з експертною аналітикою та алгоритмами дій для юристів. Дізнайся більше можливостей за посиланням.

Читайте також:

Мінфін оновив критерії ризиків легалізації незаконних доходів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини