Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Порядок спадкування земельної частки (паю)

Реклама

За останній рік, у зв'язку з введенням на всій території України воєнного стану, процедура спадкування зазнала певних змін. Суттєві зміни стосуються строків прийняття спадщини, які у мирний час становили 6 місяців з дня відкриття спадщини (смерті спадкодавця). На час дії воєнного стану перебіг строку для прийняття спадщини зупиняється, але не більше ніж на 4 місяці. Таке ж правило обчислення строків діє і для відмови від прийняття спадщини. Таким чином, строк для прийняття спадщини або відмови від її прийняття збільшено до 10 місяців. Зазначені зміни закріплені у постанові Кабінету Міністрів України «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» від 28 лютого 2022 року № 164 (зі змінами та доповненнями) і діють до скасування або припинення воєнного стану.

Зазнала певних змін і процедура заведення спадкової справи. В умовах воєнного стану спадкова справа заводиться за зверненням заявника будь-яким нотаріусом України, незалежно від місця відкриття спадщини. Відповідні положення передбачені наказом Міністерства юстиції України від 11 березня 2022 року  № 1118/5 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів у сфері нотаріату».

На особливу увагу заслуговує порядок оформлення спадкових прав на землю, в тому числі - на земельні паї.

Детальніше читайте в матеріалі: Як оформити у спадщину земельну частку (пай)?

Захистіть свою нерухомість від шахрайства та “чорних реєстраторів”. Сервіс SMS-Маяк миттєво сповістить про зміни в Реєстрі речових прав та незаконні процедури. Ставте свої об'єкти на контроль прямо зараз.

Читайте також: Новий порядок бронювання військовозобов'язаних (інфографіка)

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини