Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Парламенті підготували додаткові обмеження доступу до текстів судових рішень

Реклама

13 січня у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 7033-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання розголошенню окремих відомостей у текстах судових рішень».

Метою проєкту автори законодавчої ініціативи визначили запобігання розголошенню окремих відомостей у текстах судових рішень. Для досягнення цієї мети запропоновано на законодавчому рівні відтермінувати загальний та повний доступ до окремих судових рішень, внесених до Єдиного державного реєстру судових рішень (далі - Реєстр), а також обмежити оприлюднення окремої інформації в судових рішеннях.

Що передбачає законопроєкт:

Запропоновано внести до Закону «Про доступ до судових рішень» такі зміни:

1. Доступ (загальний і повний) до ухвал про арешт майна та тимчасовий доступ до речей і документів, про відмову у задоволенні клопотання про арешт майна та тимчасовий доступ до речей і документів, про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи, про відмову у задоволенні клопотання про обшук житла чи іншого володіння особи, про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії, про відмову у задоволенні клопотання про проведення негласної слідчої (розшукової) дії у кримінальних провадженнях, забезпечується через один рік після внесення таких ухвал до Реєстру.

2. Обмежити публікацію у текстах судових рішень, що відкриті для загального доступу, таких відомостей: найменування органів військового управління, з'єднань, військових частин, вищих навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, установ та організацій; найменування суб'єктів, які входять до складу оборонно-промислового комплексу України; адреси місць розташування та найменування об'єктів критичної інфраструктури; адреси місць розташування та найменування об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави. Такі відомості запропоновано замінювати літерними або цифровими позначеннями.

3. Обмежити під час дії правового режиму воєнного стану на території України загальний доступ до судових рішень у кримінальних провадженнях щодо осіб, які підозрюються чи обвинувачуються у вчиненні кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки, у сфері охорони державної таємниці, недоторканості державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації або проти встановленого порядку несення військової служби. Загальний доступ до відповідних рішень запропоновано забезпечити через один рік після дня закінчення (скасування) воєнного стану.

4. На час дії воєнного стану, якщо судовий розгляд відбувався у відкритому судовому засіданні, але розголошення окремої інформації на переконання суду може зашкодити безпеці, надати суду право при направленні рішення до Реєстру визначити відповідну інформацію такою, що не підлягає розголошенню (опублікуванню).

Юристи аналізують й моніторять судову практику на ІТ-платформі LIGA360. Отримай доступ до 100 млн судових справ та сучасних інструментів legal research. Обирай свій тариф за посиланням.

Читайте також:

Вища рада правосуддя стає повноважною: з'їзд суддів України заповнив свою квоту

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини