Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент України ветував Закон про держзакупівлі

17 березня 2010, 09:46
2164
0
Реклама

Глава держави повернув для повторного розгляду ВР Закон "Про здійснення державних закупівель". Раніше керівник управління програм допомоги делегації Євросоюзу в Україні Лаура Гараньяни і глава представництва Всесвітнього банку в Україні, Білорусії і Молдавії Мартін Райзер звернулися до Президента і Кабміну з листом, в якому рекомендували ветувати прийнятий 11 лютого Закон про здійснення держзакупівель. Лист містить 34 зауваження.

Законом запропоновано впровадити новий порядок закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти. Зокрема, уточнюється термінологія; Міністерство економіки України наділяється статусом уповноваженого органу; пропонується нова система органів, які здійснюватимуть державне регулювання і контроль з питань державних закупівель; конкретизується процедура державних закупівель і порядок оскарження дій замовника.

Також див. матеріал ЛІГА :ЗАКОН Президент не захотів регулювати держзакупівлі законним способом.

ЕКСПЕРТНА ДУМКА

Павло Нуржинский: "Уряд просто побоявся втрачати обіцяну фінансову підтримку від Євросоюзу і Всесвітнього банку"

Старший юрист адвокатської компанії Arzinger Павло Нуржинский прокоментував повідомлення Адміністрації Президента про ветування Закону про державні закупівлі: "Не дивлячись на те, що представники БЮТ активно перешкоджали ухваленню цього закону, 11 лютого Верховна Рада України все ж ухвалила Закон про держзакупівлі.

На цей Закон покладалися великі надії, вважаючи, що він сприятиме добросовісній конкуренції, відкритості і прозорості на всіх стадіях проведення закупівель, а також підвищить ефективність в цій сфері. Законом унеможливлювалося дискримінації учасників процедури закупівель. Він містив положення, спрямовані на попередження корупції і зловживань.

Причиною ветування "революційного" Закону став лист керівника програм допомоги Представництва Євросоюзу в Україні Лаури Гараньяни і глави представництва Всесвітнього банку в Україні, Білорусії і Молдавії Мартіна Райзера до Президента і Кабінету Міністрів.

На жаль, Україна не дочекалася набуття чинності цього Закону з банальної причини того, що уряд просто побоявся втрачати обіцяну фінансову підтримку від Євросоюзу і Всесвітнього банку.

Таким чином, продовжує свою дію нещадно критиковане старе законодавство у сфері державних закупівель. Основними мінусами якого є абсолютна відсутність чіткості і прозорості в процедурі закупівель, що створює досить широкі можливості для подальшого спричинення збитків державі".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини