Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держкомпідприємництва: КАС не звільняє платників податків від необхідності доведення своєї правоти

Реклама

Держкомпідприємництва розглянув питання про співвідношення пп. 4.2.3 Закону № 2181згідно з яким обов'язок по доведенню помилковості нарахування податкових зобов'язань покладається на платника податківі ч. 2 ст. 72 КАСзгідно якої в адміністративних справах про протиправність рішень суб'єкта владних повноважень обов'язок відносно доведення правомірності такого рішення покладається на відповідача, тобто на самого суб'єкта владних повноважень.

На думку Держкомпідприємництва, вказані норми не суперечать один одному. Частина 2 ст. 71 КАС тільки покладає обов'язок суб'єкта владних повноважень довести правомірність свого рішення, дії або бездіяльності і не звільняє іншу сторону від доведення своєї правоти.

Така позиція грунтується на пп. 4 ч. 3 ст. 129 Конституційзгідно якої одним з основних принципів судочинства є змагальність сторін і свобода в представленні ними суду своїх доказів і в доведенні перед судом їх переконливості. Тому, в адміністративних справах доводити свою правоту повинні як податкові органи, так і платники податків.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини