Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Госфинуслуг відновили її статус і повноваження

4 березня 2010, 14:20
700
0
Реклама

Набуло чинності постанова Кабміну № 157що ствердило Положення про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України. Згідно з документом, Госфинуслуг і далі продовжує залишатися спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у сфері регулювання ринків фінансових послуг. В той же час Комісію більше не називають органом із спеціальним статусом. Також підкреслюється те, що її діяльність "спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України".

Були уточнені, а в деяких моментах і розширені функціональні завдання і повноваження Госфинуслуг. Приміром, уточнюється, що Комісія:

- здійснює моніторинг руху капіталу в Україну і за її межі через ринки финуслуг;

- веде спеціальні реєстри (Держреєстр фінустанов, Єдиний реєстр бюро кредитних історій, Держреєстр страхових і перестраховых брокерів, Реєстр саморегулируемых організацій учасників ринку финуслуг, Реєстр аудиторів, які можуть проводити перевірки у фінустановах);

- визначає порядок і можливість надання окремих финуслуг юридичними особами, які по своєму правовому статусу не є фінансовими установами;

- встановлює вимоги до програмного забезпечення і спеціального технічного устаткування фінустанов;

- забезпечує доступ НБУ і ГКЦБФР до власної інформаційної бази даних, яка ведеться з метою врегулювання ринку финуслуг;

- ділиться інформацією з Пенсійним фондом об вартості оплати договорів страхування довічних пенсій і багато що інше.

Всього Госфинуслуг виконуватиме 95 функціональних завдань, і на цьому їх перелік не обмежується: Комісія "виконує згідно із законом інші функції, що випливають із покладених на неї завдань".

Звернемо увагу, що на сьогодні більше ранній Указ Президента "Про Положення про Державну комісію з регулювання ринків фінансових послуг України" також не втратив свою силу, продовжуючи діяти одночасно з розглянутою постановою КМУ. Втім, не виключено, що це усього лише тимчасово.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини