Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Упущена вигода під час війни: чи можна стягнути?

Реклама

Відшкодування майнової шкоди є способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних збитків/втрат в наслідок порушення боржником свого зобов'язання.

Упущена вигода - це доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене. Неодержаний дохід (упущена вигода) - це рахункова величина втрат очікуваного приросту в майні, що базується на документах, які беззастережно підтверджують реальну можливість отримання потерпілим суб`єктом господарювання грошових сум (чи інших цінностей), якби відносно нього не було допущено правопорушення. Якщо ж кредитор не вжив достатніх заходів, щоб запобігти виникненню збитків чи зменшити їх, шкода з боржника не стягується.

Обов'язок відшкодування збитків регулюється главою 3, 51 ЦК України та главою 25 ГК України. Саме вказаними нормами національного законодавства врегульовано в мирний час процедуру доведення та доказування упущеної вигоди як для суб'єктів господарювання та к і для фізичних осіб, а навіть не обмежено що може бути доказом (експертний висновок, аудиторський висновок, оцінка СОД) Він повинен бути належним та підтверджувати заявлені вимоги рахункової величини упущеної вигоди. Стала практика судів в окремих господарських відносинах та цивільних правовідносинах притримується єдиної позиції при розгляді спорів про стягнення упущеної вигоди.

Сьогодні на порядок денний виходять потреби фізичних осіб та суб'єктів господарювання які зазнали збитків в наслідок повномасштабної війни з боку росії.

Правило щодо обов'язковості при стягнення збитків вимагає наявність усіх елементів складу цивільного правопорушення: протиправної поведінки, збитків, причинного зв`язку між протиправною поведінкою і збитками, вини є в своїй основі дійсним і на тепер. За відсутності хоча б одного з цих елементів цивільно-правова відповідальність не настає.

Відшкодування збитків є однією з форм або заходів цивільно-правової відповідальності, яка вважається загальною або універсальною саме в силу правил ст.22 ЦК України, оскільки ч.1 цієї статті визначено, що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Тобто порушення цивільного права, яке потягнуло за собою завдання особі майнових збитків, саме по собі є основною підставою для їх відшкодування.

Як ефективніше формувати правові позиції й аналізувати законодавство? З рішенням LIGA360: Юрист Професійний. Спробуй в червні зі знижкою -30%.

Відповідно до ч.2 ст.22 Цивільного кодексу України збитки включають втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки (damnum emergens)) та доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода (lucrum cessans)).

Постановою Кабінетів Міністрів України за №326 затверджено «Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії рф». Відповідно до постанови, відшкодуванню підлягатимуть не лише прямі збитки підприємств, а й упущена вигода.

Згідно із постановою, профільними державними установами та центральними органами виконавчої влади на сьогодні розробляються методики визначення упущеної вигоди як складової збитків. При цьому йде глибоке вивчення та застосування міжнародних стандартів оцінки, зважаючи на те що збитки повинні бути доведеними навіть під час розгляду заяв про відшкодування на рівні міжнародних інституцій.

До розробки та прийняття таких методик необхідно не нехтувати та повсюдно проводити оцінку або здійснювати експертні дослідження, такі які на сьогодні є в арсеналі: будівельно-технічної, будівельно- оціночної, земельно-оціночної, товарознавчої та економічної експертизи, для отримання висновків як щодо обсягів пошкодження та знищення майна, так і щодо вартості відновлення майна, а також для обчислення розміру упущеної вигоди. Для оцінки розміру збитків доцільно використовувати міжнародні стандарти оцінки.

Для фізичних, а з 26.05.2022 року і юридичних осіб діє порядок, затверджений Постановою КМУ №380 «Про збір, обробку та облік інформації про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації».

Вказаним Порядком максимально спрощено процедуру подання заяви про відшкодування збитків, що спричинені внаслідок пошкодження та знищення нерухомого майна. Саме лише повідомлення здійсненні постраждалим в установленому порядку прирівнюється до подання заяви та внесення до реєстру заявників.

Якщо, на законодавчому рівні буде запроваджена презумпції вини рф за знищення майна українських юридичних та фізичних осіб внаслідок збройної агресії рф, такі фактори як мобілізація для цілей ЗСУ, пошкодження під час деокопуції, дії третіх осіб (мародерство, крадіжка), природні фактори (прорив дамби, тощо) не матимуть впливу на встановлення причинно-наслідкового зв'язку та вирішення питання про відшкодування збитків за рахунок рф.

Читайте також: Фіксація збитків від бойових дій рф: поради юристів

Щоб убезпечити нерухомість від дій шахраїв і "чорних реєстраторів", необхідно контролювати інформацію в Реєстрі речових прав. Поставте на цілодобовий моніторинг будь-які об'єкти вашої нерухомості за допомогою сервісу SMS-Маяк, який миттєво повідомить про початок будь-яких реєстраційних процедур і допоможе вчасно зупинити рейдерське захоплення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини