Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада ухвалила зміни щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану

Реклама

Верховна Рада ухвалила Закон "Про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану" (законопроект № 7269).

Прес-служба ВР повідомляє, що метою документу є:

  • врегулювати особливості здійснення повноважень органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану;

  • спростити процедури прийняття кадрових рішень щодо посад в органах місцевого самоврядування, посад керівників суб'єктів комунального сектору економіки в умовах воєнного стану.

Зокрема, зазначається, що в умовах воєнного стану сільський, селищний, міський голова територіальної громади, на території якої не ведуться бойові дії та не прийнято рішення про утворення військової адміністрації населених пунктів, матиме право, з обов'язковим інформуванням керівника відповідної обласної військової адміністрації, ухвалювати низку важливих рішень.

"У період дії воєнного стану сільський, селищний, міський голова територіальної громади, на території якої не ведуться бойові дії та не прийнято рішення про утворення військової адміністрації населених пунктів, виключно для здійснення заходів правового режиму воєнного стану може прийняти рішення, з обов'язковим інформуванням начальника відповідної обласної військової адміністрації протягом 24 годин, щодо:

1) внесення змін до кількісного та персонального складу виконавчого комітету відповідної сільської, селищної, міської ради;

2) затвердження тимчасової структури виконавчих органів сільської, селищної, міської ради, загальної чисельності апарату ради та її виконавчих органів, утворення інших виконавчих органів ради;

3) наділення органів самоорганізації населення окремими власними повноваженнями органів місцевого самоврядування, а також передачі коштів, матеріально-технічних та інших ресурсів, необхідних для їх здійснення;

4) внесення до місцевого бюджету змін, необхідних для здійснення заходів правового режиму воєнного стану військовим командуванням або відповідною військовою адміністрацією, а також для реалізації рішень, прийнятих сільським, селищним, міським головою згідно з пунктами 1 - 3 цієї частини", - йдеться в тексті законопроекту.

Також відповідно до документу, у разі ж утворення військової адміністрації населеного пункту повноваження сільської, селищної або міської ради, її виконавчих органів протягом дії воєнного часу та 30 днів після його припинення або скасування здійснюються такою військовою адміністрацією, а повноваження сільського, селищного, міського голови здійснюються начальником відповідної військової адміністрації.

Крім того, визначається, що особа, яка претендує на зайняття посади в органах місцевого самоврядування, посади керівника комунального підприємства, установи, організації, в умовах воєнного стану:

  • не подає декларацію, документ підтвердження володіння державною мовою;

  • щодо такої особи не здійснюється спеціальна перевірка, передбачена Законами України «Про запобігання корупції» та «Про очищення влади».

Читайте також: Пленарне засідання Верховної Ради 12 травня: які важливі рішення прийнято

Воєнний стан в Україні: 35 аналітичних матеріалів

Доступ до найповнішої інформаційної бази для юристів на вигідних умовах. Придбайте "ІПС-Юрист" на 6 місяців прямо зараз - отримайте знижку 10%. Ефективно слідкуйте за змінами законодавства й судової практики в умовах воєнного стану.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини