Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бюджетне відшкодування по основних фондах поставили в залежність від бухобліку

Реклама

По думці ДПАУ, нарахування податкового кредиту і отримання бюджетного відшкодування при придбанні або спорудженні основних фондів залежить від того, чи відображений на балансі підприємства вступ цих основних засобів.

При цьому зарахування на баланс власного спорудженого об'єкту повинне відображатися по дебету рахунку 10 "Основних засобів" і кредиту рахунку 15 "Капітальних інвестицій". А якщо частина спорудженого об'єкту призначена платником податків для продажу, то зарахування на баланс повинне відображатися по дебету рахунку 28 "Товарів" і по кредиту 15, тобто не як основний засіб.

Така позиція ДПАУ пов'язана з її небажанням надавати бюджетне відшкодування на недобудовані основні засоби. Небажання, у свою чергу, пояснюється тим, що будівництво є процесом, в результаті якого можуть бути створені як основні фонди (засоби), так і товари. При цьому основними фондами згідно пп. 8.2.1 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" вважаються лише ті матеріальні цінності, які призначаються для використання в госпдіяльності платника податків упродовж періоду, що перевищує 365 календарних днів з дати їх введення в експлуатацію. Отже, якщо споруджувані об'єкти мають намір продати до закінчення зазначеного терміну, то вони є товаром, і бюджетне відшкодування по ньому не надається.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини