Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ розраховуватиме офіційний курс гривні по-новому

Реклама

З 4 січня 2022 року Нацбанк розраховуватиме офіційний курс гривні до іноземних валют і довідкове значення курсу гривні до долара США за оновленою методологією та публікуватиме значення офіційного курсу гривні до іноземних валют, а також облікову ціну банківських металів на пів години раніше.

Відповідна постанова Правління НБУ від 30 листопада 2021 року № 127 "Про затвердження Змін до Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та розрахунку довідкового значення курсу гривні до долара США й облікової ціни банківських металів" набере чинності з 4 січня 2022 року.

У НБУ пояснили, що ухвалені зміни до Положення про встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та розрахунку довідкового значення курсу гривні до долара США й облікової ціни банківських металів (далі - Положення) передбачають:

  • коригування підходів до відсікання угод з екстремальними параметрами

Зокрема, буде запроваджено підхід, відповідно до якого до розрахунку офіційного/довідкового курсу гривні братимуться лише угоди з найрелеватнішим обсягом для українського міжбанківського ринку, а саме від 0,1 до 5 млн дол. США. Натомість Нацбанк відмовиться від відсікання угод, обсяг яких більш ніж на два стандартних відхилення відрізняється від середньоарифметичного обсягу ряду угод.

Крім того, починаючи з 4 січня 2022 року на першому етапі відсікання з розрахунку вилучатимуться угоди, що відрізняються на 2 % від медіани курсу первісного ряду угод, а не від середньоарифметичного значення курсу первісного ряду угод, що передбачає чинна методологія;

  • зміну часу збору даних для обчислення офіційного курсу гривні до іноземних валют, облікової ціни банківських металів, а також зміну часу їх оприлюднення

Так, час збору даних для обчислення офіційного курсу гривні до іноземних валют та облікової ціни банківських металів (як за угодами грн/дол. США, так і за індикаторами BFIX) буде змінено з 15.30 на 15.00 за київським часом. Зазначені індикатори оприлюднюватимуться відповідно до 15.30 (на сьогодні - до 16.00) за київським часом;

  • визначення механізму розрахунку довідкового значення курсу гривні до долара США за особливих умов

Порядок розрахунку довідкового курсу гривні до долара США за особливих умов буде встановлено аналогічно до існуючого механізму розрахунку офіційного курсу гривні до долара США за особливих умов та встановлено час контролю доступної кількості угод, а саме - 11.30 за київським часом. Запровадження такого порядку унеможливить ситуацію, за якої довідкове значення курсу гривні до долара США в окремий день може не розраховуватися через низьку активність ринку або технічні проблеми.

Регулятор нагадав, що на сьогодні такий механізм визначено лише для розрахунку офіційного курсу гривні до долара США.

Працюйте лише з перевіреними контрагентами, що мають ліцензії на діяльність. На ІТ-платформі LIGA360 можна дізнатися про наявність ліцензій у компаній: на туроператорську діяльність й послуги перевезення пасажирів, надання фінансових послуг, торгівлю алкогольними й тютюновими виробами. Замовте презентацію LIGA360 за посиланням.

Читайте також:

Закон про Державний бюджет України на 2022 рік прийнято

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини