Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Акціонерним товариствам відкрили можливість перекладу акцій на пред'явника в іменні акції

Реклама

ГКЦБФР нарешті ствердила Порядок перекладу випущених емітентом в документарній формі акцій на пред'явника в іменні акції. Цей документ покликаний допомогти акціонерним товариствам позбавитися від акцій на пред'явника, випуск і розміщення яких вже давно знаходиться поза законом.

Для перекладу акцій на пред'явника в іменні акції (далі - конвертації) акціонерним товариствам треба буде спочатку прийняти попереднє решение, що містить порядок і умови проведення конвертації. Після цього акціонери - власники акцій на пред'явника повинні знерухомлювати ці акціїпередавши їх на зберігання депозитарію, а акціонери, що голосували проти ухвалення попереднього рішення, можуть зажадати викупу у них акцій на пред'явника. Коли знерухомлюватиме не менше 75 % (окрім тих, що були викуплені) акцій на пред'явника, акціонерні збори повинні прийняти рішення про конвертаціюзатвердити зміни в статуті і зареєструвати їх, а також зареєструвати випуск іменних акцій.

Конвертація акцій на пред'явника в іменні акції повинна була завершитися ще 15 травня 2009 рокуколи набули чинності вимоги ст. 6 і ч. 4 Перехідних положень Закону України "Про цінні папери і фондовий ринок"заборонних розміщення акцій на пред'явника. Проте процедури конвертації досі не було, що призводило не лише до порушення законодавства, але і ускладнювало роботу акціонерних товариств, які не могли точно знать, чи слід враховувати акції на пред'явника при визначенні кворуму, при підрахунку голосів, нарахуванні дивідендів і інше. Усе це призводило до порушення прав акціонерів - власників акцій на пред'явника і дезорганізації роботи акціонерних товариств.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини