Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР може дозволити податковій здійснювати позапланові перевірки сплати податку на прибуток без рішення суду

10 лютого 2010, 14:03
699
2
Реклама

Народний депутат Юрій Мирошниченко пропонує встановити легітимність проведення позапланових перевірок по сплаті податку на прибуток без відповідного рішення суду. Відповідна ініціатива була озвучена в проекті закону № 6050зареєстрованому у ВР.

Проектом пропонується доповнити ч. 7 ст. 11-1 Закону "Про державну податкову службу в Україні"дозволивши податківцям здійснювати позапланові перевірки по сплаті податку на прибуток без відповідного рішення суду.

Як вказано в пояснювальній до проекту записці, пан Мирошниченко має " намір...усунути неузгодженість між законами України "Про державну податкову службу в Україні" та "Про оподаткування прибутку підприємств" щодо повноважень податкових органів проводити позапланові перевірки платника податку". Проте насправді народний депутат пропонує записати додаткове право податкової на здійснення перевірки суб'єкта господарювання без відповідного рішення суду. Це укладення можна зробити виходячи з норм двох вищезгаданих законів. Так, наприклад в п. 6.3 ст. 6 Закону "Про оподаткування прибутку підприємств" вказано, що податковий орган має право здійснити позапланову перевірку правильності визначення об'єкту оподаткування : "...У разі коли від'ємне значення об' єкта оподаткування декларується платником податку протягом чотирьох послідовних податкових періодів…у інших випадках наявність від'ємного значення об' єкта оподаткування не є достатньою підставою для проведення такої позачергової перевірки". Таким чином, виходячи з цього, можна зробити укладення, що вказана норма є лише приводом для призначення позачергової перевірки. Тоді як п. 7 ст. 11-1 Закону "Про державну податкову службу в Україні" чітко вказує, що "позаплановими перевірками вважаються також перевірки в межах повноважень податкових органів, визначених законами України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів", а в інших випадках - за рішенням суду". Таким чином, без відповідного рішення суду проводити вищезгадані перевірки законодавство забороняє. З цього виходить, що проектом закріплюється додаткове право податкової здійснювати вищезгадані перевірки по сплаті податку на прибуток без рішення суду.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини