Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокат може подати позов про розірвання шлюбу від імені клієнта: Верховний Суд

Реклама

Суть справи: особа звернулась до суду з позовом про розірвання шлюбу.

Місцевий суд залишив позовну заяву без розгляду, вказавши, що частина перша статті 110 СК України передбачає лише особисте звернення одного з подружжя з позовом про розірвання шлюбу.

Апеляційний же суд цю ухвалу скасував, а справу направив для продовження розгляду в суді першої інстанції.

Постанова апеляційного суду мотивована тим, що згідно з документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, які містяться в матеріалах справи, представникові (адвокату) надано всі процесуальні права та обов'язки визначені для позивача, отже, представник позивача не мав встановлених законом процесуальних перешкод та обмежень для підписання та подання до суду позову про розірвання шлюбу від імені клієнта.

Касаційна скарга мотивована тим, що апеляційний суд не врахував норми СК України, правову позицію Верховного суду, висловлену у Постанові Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року N 11 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб", та дійшов помилкового висновку про наявність повноважень у адвоката на підписання позовної заяви про розірвання шлюбу.

Переглянувши справу, колегія суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду ВС залишила касаційну скаргу без задоволення, а оскаржуване судове рішення апеляційного суду - без змін, оскільки доводи касаційної скарги висновків суду апеляційної інстанції не спростовують.

Відповідну постанову у справі № 607/10879/20 ВС ухвалив 09.07.2021.

Із повним текстом постанови зручно ознайомитись в системі VERDICTUM. Протестувати систему можна за посиланням.  Готуєтеся до судового засідання? Дізнавайтеся шанси на перемогу в системі VerdictumPRO. Спробуйте безкоштовний тест прямо зараз.

Верховний Суд вказав, що представництво за своєю природою - це організаційне правовідношення, змістом якого є повноваження однієї особи (представника) діяти від імені, в інтересах іншої особи, яке виникає з договору, закону, акта органу публічної влади. Крім того, представництвом є діяльність представника, спрямована на реалізацію наданих йому повноважень.

Змістом відносин представництва є повноваження, без яких останнє не може існувати. Як повноваження розуміють систему двох суб'єктивних прав представника, одне з яких є абсолютним, інше - відносним.

Абсолютне право представника містить у собі можливість вчинення певних дій від імені та в інтересах особи, а відносне право полягає у тому, що представник вправі розраховувати на те, що всі юридичні наслідки, створені його діями, виникнуть лише для особи, яку він представляє, а не для самого представника.

Згідно з частиною першою статті 60 ЦПК України, представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Усі відповіді для роботи адвоката - в одному цифровому рішенні. Інноваційний продукт LIGA360: АДВОКАТ НААУ поєднує 30-річний досвід у розробці IT-продуктів компанії ЛІГА:ЗАКОН та експертизу НААУ в організації адвокатської діяльності та підвищенні професійних стандартів адвокатури. Нове цифрове рішення включає повний комплекс інструментів для ефективного вирішення професійних завдань. Спробуйте всі переваги LIGA360: АДВОКАТ НААУ, замовивши тестовий доступ.

Читайте також: Верховний Суд визнав роздруківки з Viber допустимим доказом

Верховний Суд вказав, що не є належним доказом сплати судового збору

ВП ВС вказала на пріоритетність норм ЦК у справі про визнання недійсним свідоцтва про право власності

Що враховується при визначенні розміру витрат на правничу допомогу: рішення Великої Палати ВС

ВС роз'яснив, коли адвокат може представляти неповнолітню дитину в суді без згоди батьків

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини