Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ відмінив заборону на зменшення статутного капіталу "тонучого" банку нижче мінімально встановленого

Реклама

Нацбанк вніс зміни у Спеціальний порядок здійснення заходів по фінансовому оздоровленню банків. Окрім технічних змін, був підкоригований порядок зменшення статутного капіталу за рішенням тимчасового адміністратора.

Тепер тимчасовий адміністратор здійснює оцінку розміру регулятивного капіталу згідно усієї главі 5 розділу V Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавстваа не тільки згідно п. 5.8 і п. 5.9 цього документу. Крім того, із Спеціального порядку була виключена норма, згідно якої статутний капітал банку не може бути зменшений нижче мінімально встановленого його розміру для акціонерних товариств.

Відміною заборони на зменшення капіталу нижче встановленого мінімуму для акціонерних товариств можуть скористатися тимчасові адміністратори банків, які ще не привели свою діяльність у відповідність з Законом "Про акціонерних суспільства". Річ у тому, що ні Закон "Про господарські суспільства"ні Положення про порядок збільшення (зменшення) розміру статутного капіталу акціонерного товариства, не встановлює наслідків зменшення статутного капіталу нижче мінімально встановленогохоча останній документ і забороняє робити це. А ось ст. 16 Закону "Про акціонерні товариства" чітко передбачає, що таке зменшення веде до ліквідації акціонерного товариства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини