Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Мін'юсті пояснили, у яких випадках потрібно завіряти договір дарування рухомого майна

Реклама

Досить часто до нотаріусів звертаються за посвідченням договорів дарування нерухомості. Разом з тим трапляються випадки, коли громадянам необхідно зафіксувати дарування рухомого майна (наприклад, певну суму грошей безоплатно передати фірмі чи підприємству).

Чи потрібно такий правочин завіряти у нотаріуса, розповіли у Північно-Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (м. Суми).

Відповідно до ст. 208 Цивільного кодексу такий договір повинен бути вчинений у письмовій формі. Проте якщо укладатиметься договір дарування валютних цінностей на суму, яка перевищує п'ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, то такий правочин вчиняється у письмовій формі й підлягає нотаріальному посвідченню.

Однак згідно з цивільним законодавством на вимогу фізичної або юридичної особи будь-який правочин за її участю може бути нотаріально посвідчений.

Варто зазначити, що усно вчинятися можуть правочини, котрі повністю виконуються сторонами у момент їх вчинення, за винятком правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, а також правочинів, для яких недодержання письмової форми має наслідком їх недійсність.

Як найлегше аналізувати текст договору? З новим інструментом Contractum в LIGA360: Юрист. Система вкаже незначущі слова, помилки в нумерації й структурі, а ще перевірить наявність обов'язкових розділів й дані сторін. Дізнайтесь більше за посиланням.

Читайте також:

Як завершити процес приватизації земельної ділянки за померлим родичем

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини