Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ІТ

Сплата адмінзбору та реєстрація права власності онлайн: міністерства запускають цифрові послуги в "Дії"

Реклама

Міністерство юстиції разом з Міністерством цифрової трансформації запускає новий сервіс - сплату адміністративного збору онлайн.

Про це розповів заступник Міністра юстиції з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов під час «Дія.Саміт», повідомляє прес-служба Мін'юсту.

«Наша спільна мета - пейперлесс та зручні цифрові послуги в Дії. Сьогодні більшість реєстраційних послуг, наприклад, реєстрація речових прав на нерухоме майно, передбачають сплату українцем адміністративного збору. Як це відбувається зараз? Людина приходить до державного реєстратора та, перед тим, як подати заяву, отримує від нього клаптик паперу - рахунок на оплату. Іде до найближчого банку, сплачує та повертається з іншим папірцем - квитанцією про сплату. І після цього вже подає заяву. Ось таке паперово-бюрократичне коло. Відсьогодні ми запускаємо новий зручний сервіс - сплата адмінзбору онлайн», - пояснив заступник Міністра.

За його словами, цей сервіс буде працювати дуже просто і зручно. Людині потрібно буде за допомогою смартфону та сервісу «Дія» відсканувати наданий державним реєстратором QR-код. Після чого буде сформована автоматична квитанція з усіма даними заявника та можливістю оплати онлайн. При цьому реєстратор одразу матиме можливість «підтягнути» справжню електронну квитанцію в реєстр.

Пілотний проект запускається у трьох містах: Одесі, Хмельницькому та Рівному, після чого планується масштабувати «пілот» на всю територію України.

Також Сергій Орлов повідомив про запуск ще двох важливих проектів: реєстрації права власності онлайн та автоматичної реєстрації ФОП.

«На жаль, так історично склалося, що в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно сьогодні майже відсутні відомості про майно, набуте до 2013 року. Щоб зареєструвати право власності на майно, українцю потрібно назбирати купу довідок, в тому числі звернутись до БТІ для отримання довідки з архіву. Відтепер все, що потрібно зробити - це подати електронну заяву на порталі «Дія» разом зі скан-копією правовстановлюючих документів. Запит до БТІ та отримання інформації з архіву в електронному вигляді відбувається без участі громадянина», - заявив заступник Міністра.

Спочатку «пілот» запускається для Харкова, а згодом заплановано поширити проект на всю країну.

Крім того, за словами Сергія Орлова, спільно з Мінцифрою та міжнародними партнерами Мін'юст запускає автоматичну реєстрацію ФОП в Україні.

«Реєстрація бізнесу, зокрема, ФОПів - це одна з найпопулярніших сьогодні послуг, якою українці успішно користуються на порталі «Дія». Але останнє слово в такій онлайн-процедурі однаково залишалось за реєстратором, який вносить відповідні відомості до реєстру. (…) Відтепер же сама процедура реєстрації займатиме кілька секунд!», - запевнив Сергій Орлов.

Він додав, що саме такі послуги, як автоматична реєстрація ФОП, мають стати новим цифровим стандартом для України (детальніше).

8 тис. ситуацій та алгоритмів дій для юриста - у LIGA360. Це комплекс інформаційно-аналітичних продуктів, що економить час на щоденних завданнях й автоматизує роботу. Більше про переваги LIGA360 читайте за посиланням.

Читайте також:

У Мін'юсті розповіли про найбільш поширені порушення під час здійснення реєстраційних дій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини