Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За розголошування інформації про незалежне оцінювання знань можна буде попасти за грати

22 січня 2010, 14:29
611
0
Реклама

Встановити карну відповідальність за правопорушення, що здійснюються при проведенні зовнішнього незалежного оцінювання знань, пропонує народний депутат В'ячеслав Кириленко (фракція НУ-НС) у проекті закону, зареєстрованому у ВР під номером 5544.

Проектом закону запропоновано внести зміни в ряд законів : Закон "Про освіту", Закон "Про вищу освіту", Закон "Про загальну середню освіту", Карний і Карно-процесуальний кодекси і КУоАП. Мета проекту - записати основні вимоги до порядку проведення зовнішнього незалежного оцінюючи (далі - ВНО) і встановити карну відповідальність за їх порушення. Зокрема, документом встановлено, що особі, минулому ВНО, зобов'язані видати копії сертифікаційних робітщо полегшить процес спростування результатів оцінювання. Крім того, проектом пропонується внести зміни ст. 183 УКпередбачивши в ній відповідальність за порушення права на освіту при проведенні ВНО, перешкода проходженню ВНОдержавній атестації, умисне порушення порядку проведення ВНО і підробку і використання підробного документу про освіту. Більше того, проектом пропонується ввести карну відповідальність за умисне розголошування конфіденційної інформації про ВНО, якщо це зашкодило інтересам держави або правам громадян. Покарання за таке правопорушення згідно з проектом - штраф від 500 до 2000 неоподатковуваних мінімумів (від 8500 до 34 тис. гривен чи обмеження /позбавлення волі на термін від 2 до 5 років). І нарешті, останнє. Пан Кириленко пропонує збільшити розмір штрафів за порушення порядку обліку, зберігання і використання документів і інших носіїв інформації, що містять конфіденційну інформацію, права на яку належать державі. Новий розмір штрафів за ці правопорушення встановлений проектом на рівні від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів (від 170 до 340 гривен) для фізосіб і від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів (від 850 до 1700 гривен) для посадовців. За повторне порушення штраф збільшується приблизно удвічі.

Система зовнішнього оцінювання рівня знань випускників шкіл була введена Міносвіти в 2008 році. З цього ж року керівництво внз наказом від 03.09.2008 № 804 зобов'язали приймати випускників шкіл на підставі результатів цього оцінювання. Цим же наказом були визначені умови зовнішнього незалежного оцінювання учбових досягнень осіб, що виявили бажання вступати у внз в 2009 році. Не дивлячись на те, що система тестування далу деякі збої, чиновники не збираються від неї відмовлятися. Навпаки, готові її удосконалювати. І свідоцтвом тому служать проекти законів (зареєстровані у ВР під №№ 3675, 4241)вдосконалення прийому, що пропонують методи, у внз на підставі результатів незалежного зовнішнього тестування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини