Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які вимоги до засвідчення копій судових рішень, що подаються для держреєстрації прав: Мін'юст

Реклама

Фахівці Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) розповіли про вимоги до засвідчення копій судових рішень, що подаються для державної реєстрації прав.

Відповідно до п. 9 ч. 1 ст. 27 Закону «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (далі - Закон) державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться, зокрема, на підставі судового рішення, що набрало законної сили, щодо набуття, зміни або припинення права власності та інших речових прав на нерухоме майно.

Частини 1, 2, 4 статті 31-1 Закону визначають, що реєстраційні дії на підставі рішень судів проводяться виключно на підставі рішень, отриманих у результаті інформаційної взаємодії Державного реєстру прав та Єдиного державного реєстру судових рішень (далі - ЄДРСР), без подання відповідної заяви заявником.

Державна судова адміністрація у день набрання законної сили рішенням суду, яке передбачає набуття, зміну або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав, внесення змін до записів Державного реєстру прав, зупинення реєстраційних дій, внесення запису про скасування державної реєстрації прав або скасування рішення державного реєстратора, забезпечує передачу до Державного реєстру прав примірника такого судового рішення. Інформаційна взаємодія між Державним реєстром прав та ЄДРСР здійснюється інформаційно-телекомунікаційними засобами в електронній формі у порядку, визначеному Міністерством юстиції спільно з Державною судовою адміністрацією.

Абзац 1 пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1666-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності» (далі - Закон № 1666-VIII) встановлює, що до запровадження інформаційної взаємодії між Державним реєстром прав та ЄДРСР, передбаченої Законом, а також у разі проведення реєстраційних дій на підставі рішень судів, що набрали законної сили, до запровадження відповідної інформаційної взаємодії реєстраційні дії на підставі рішень судів проводяться за зверненням заявника.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 2 Закону заявником є власник, інший правонабувач, сторона правочину, у яких виникло речове право, або уповноважені ними особи - у разі подання документів для проведення державної реєстрації набуття, зміни або припинення права власності та інших речових прав.

Державний реєстратор прав на нерухоме майно з метою встановлення набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень на підставі поданого рішення суду обов'язково використовує відомості ЄДРСР за допомогою офіційного веб-порталу судової влади України щодо наявності такого рішення у відповідному реєстрі в електронній формі, відповідності його за документарною інформацією та реквізитами. У разі відсутності рішення суду в ЄДРСР державний реєстратор прав на нерухоме майно запитує копію такого рішення суду, засвідчену в установленому порядку, від відповідного суду. Направлення запиту до суду про отримання копії рішення суду є підставою для зупинення розгляду заяви про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (абзац третій підпункту 1 пункту 2 розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 1666-VIII).

Відповідно до статті 20 Закону в разі якщо оригінали документів, необхідних для проведення реєстраційних дій, відповідно до законодавства залишаються у справах державних органів, органів місцевого самоврядування, що їх видають, заявник подає копії документів, оформлені такими органами відповідно до законодавства. Саме до таких документів належать судові рішення, які згідно із чинним законодавством зберігаються в матеріалах судових справ.

З 1 січня 2020 року діє нова Інструкція з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затверджена наказом ДСА від 20.08.2019 р. № 814. Наказами Державної судової адміністрації від 24.12.2019 р. № 1196, від 03.06.2020 № 248 до Інструкції було внесено низку змін, зокрема, в частині засвідчення та видавання копій судових рішень і документів.

Процедура засвідчення та видання копій судових рішень і документів включає:

- Копія судового рішення, виготовлена апаратом суду, засвідчується відповідальною особою апарату суду та печаткою суду із зазначенням дати.

- Якщо судове рішення не набрало законної сили, про це працівник апарату суду зазначає на копії, що видається чи надсилається; на копії судового рішення, що набрало законної сили, зазначається дата набрання ним чинності.

- Копії судових рішень, що набрали законної сили або підлягають негайному виконанню, повинні бути прошиті, пронумеровані, засвідчені та скріплені відповідною печаткою суду. Вони можуть бути видані повторно за заявою особи у порядку, встановленому законодавством. Вони виготовляються апаратом суду лише після внесення суми судового збору за виготовлення копії судового рішення.

- Копія судового рішення повинна відповідати оригіналу та може бути виготовлена шляхом:

1) виготовлення ксерокопії з оригіналу судового рішення, яке знаходиться в матеріалах справи;

2) роздруківки копії судового рішення, збереженого в електронному вигляді в автоматизованій системі документообігу суду.

- Копія судового рішення (документа) засвідчується відміткою "Згідно з оригіналом".

- На копії судового рішення (документа) може зазначатися інформація про те, що оригінал судового рішення (документа) знаходиться в матеріалах справи (кримінального провадження).

- У разі засвідчення з оригіналу електронного документа, збереженого в автоматизованій системі документообігу суду, проставляється відмітка "Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду".

- На лицьовому боці у верхньому правому куті першого аркуша документа проставляється відмітка «Копія».

- На копії документа зазначається найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів і прізвища, дати її засвідчення.

- Відмітка про засвідчення розміщується нижче реквізиту документа «Підпис».

- Копія документа скріплюється відповідною печаткою суду.

- Якщо копія складається з кількох аркушів, вона має бути прошнурована нитками на три проколи, а на зворотному боці останнього аркуша скріплена підписом відповідальної особи апарату суду, засвідчена відбитком печатки суду, із відміткою «Всього в копії _____ арк.», посади та П. І. Б. відповідальної особи апарату суду.

- Допускається засвідчувати копії документів поаркушно.

- Копія документа скріплюється відповідною печаткою суду.

- До копії судового рішення, до якого внесено зміни, також додається копія судового рішення, яким його змінено.

ЛІГА:ЗАКОН презентує Verdictum PRO - першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги в суді у всіх трьох інстанціях за допомогою штучного інтелекту. З Verdictum PRO ви отримаєте:

- можливість в один клік переглянути подібні судові рішення;

- швидкий добір додаткових аргументів у вигляді НПА, згадуваних у подібних судових рішеннях, і рішень із правовою позицією;

- розуміння необхідності зміни аргументів і тексту позовної заяви для більшої вірогідності перемоги в суді;

- швидку оцінку безперспективних справ або, навпаки, тих, що здаються безперспективними лише на перший погляд.

Детальніше за посиланням.

Читайте також:

Визначено середній час для розгляду судових справ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини