Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВСУ: плата за обслуговування кредиту і за дострокове його погашення не може визначатися формулою зі змінними величинами

13 вересня 2012, 12:14
608
5
Автор:
Реклама

12 вересня 2012 р. Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах розглянув справу № 3-80 ЦС 12, предметом якого був суперечка про визнання частково недійсним кредитного договору у зв'язку з тим, що деякі його пункти є несправедливими і такими, що не відповідають вимогам ст. 11, 18 Закону "Про захист прав споживачів", ст. 6 Закону "Про фінансові послуги і державне регулювання ринків фінансових послуг". Мові йде про пункт кредитного договору, згідно з яким плата за обслуговування кредиту є змінною величиною, яка розраховується по формулі.

При розгляді цієї справи ВСУ зробив правове укладення, в якому відмітив, що згідно з положеннями ч. 5 ст. 11, ст. 18 Закону "Про захист прав споживачів" до договорів із споживачами про надання споживчого кредиту застосовуються положення вказаного Закону про несправедливі умови в договорах, зокрема положення, згідно з якими передбачаються зміни у будь-яких витратах за договором, окрім процентної ставки. Продавець (виконавець, виробник) не повинен включати в договори із споживачем умови, які є несправедливими.

ВСУ говорить, що умови договору є несправедливими, якщо всупереч принципу сумлінності його слідством є істотний дисбаланс договірних прав і обов'язків на шкоду споживачеві. Якщо положення договору визнане несправедливим, включаючи ціну договору, таке положення може бути змінене або визнане недійсним. Положення, яке було визнано недійсним, вважається таким з моменту укладення договору.

ВСУ зробив висновок, що несправедливими є положення договори про споживчий кредит, які містять умови про зміни у витратахзокрема, за обслуговування кредиту і за дострокове погашення кредитуякщо вони визначені формулою зі змінними величинами, і це є основою для визнання таких положень недійсними.

Оскільки за умовами спірного кредитного договору плата за обслуговування кредиту і за дострокове погашення кредиту не є конкретною сумою, а формулою зі змінними величинами, така умова суперечить ст. 11 Закону "Про захист прав споживачів" і затвердженому сторонами графіку платежів, по якому боржник повинен платити щомісячно фіксовану суму, де розмір щомісячної плати за обслуговування кредиту на увесь період дії договору дорівнює нулю.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини