Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати хочуть встановити адмінвідповідальність за сексизм

Реклама

Нардепи зареєстрували в Парламенті законопроекти № 4598 та № 4599 щодо внесення змін до деяких законодавчих актів про заборону прояву сексизму у суспільстві.

Законопроектом № 4598 планується визначити, що сексизм - будь-які дія, жест, візуальний прояв, вимовлені або написані слова, практика або поведінка, в основі яких лежить ідея про те, що людина або група людей гірші через свою стать, та які проявляються в публічній або приватній сферах, у мережі Інтернет або поза нею і скеровані на (або спричиняють):

  • порушення власної гідності або прав людини чи групи людей;

  • сексуальну, психологічну шкоду або страждання особи чи групи осіб;

  • створення загрозливого, ворожого, принизливого або образливого середовища;

  • перешкоджання незалежності або повноцінному здійсненню прав людини з боку особи чи групи осіб;

  • підтримку та посилення гендерних стереотипів.

У випадку прийняття документу, особа, яка вважає, що стосовно неї було вчинено сексизм, застосовано дискримінацію за ознакою статі чи вона стала об'єктом сексуальних домагань або постраждала від насильства за ознакою статі, матиме право звернутися зі скаргою до державних органів, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, Національної поліції України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та/або до суду в порядку, визначеному законом.

Особи або групи осіб матимуть право надсилати повідомлення про порушення прав, гарантованих Конвенцією ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, до Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок у разі, якщо вичерпані внутрішні засоби правового захисту або якщо застосування таких засобів захисту невиправдано затягується.

Спробуйте нові функції ІT-рішення Liga360 для юристів. Будьте в курсі нових судових справ, слідкуйте за змінами судових рішень та прогнозуйте результати. Все це можливо завдяки новому модулю “Судові рішення” та інноваційній системі VERDICTUM. Дізнайтеся більше про новинки та можливості екосистеми Liga360 за посиланням.

Відповідні зміни щодо заборони прояву сексизму хочуть внести і в Закон "Про рекламу".

На думку авторів законопроекту, не вважаються сексизмом та дискримінацією за ознакою статі:

  • спеціальний захист жінок під час вагітності, пологів та грудного вигодовування дитини;

  • обов'язкова строкова військова служба для чоловіків, передбачена законом;

  • різниця в пенсійному віці для жінок і чоловіків, передбачена законом;

  • особливі вимоги щодо охорони праці жінок і чоловіків, пов'язані з охороною їх репродуктивного здоров'я;

  • позитивні дії.

Законопроектом № 4599 пропонується розширити статтю 173-2 КУпАП.

Так, частину 1 цієї статті пропонується викласти в такій дедакції:

"Вчинення сексизму, домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров'ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі його винесення, - тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до семи діб".

Слідкувати за актуальними розмірами прожиткового мінімуму і НМДГ зручно в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити тестовий доступ можна тут.

Читайте також: Неправильна назва доплати "премією" не звільняє роботодавця від обов'язку її виплати: ВС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини