Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У яких випадках особа може отримати довідку в нотаріуса про те, що вона жива?

10 листопада 2020, 13:30
11858
0
Реклама

Одним із завдань нотаріату в Україні є посвідчення фактів, що мають юридичне значення, з метою надання їм юридичної вірогідності. Такими нотаріальними діями можуть бути, зокрема, посвідчення фактів, що особа є живою або перебуває у певному місці.

Процесуальний порядок посвідчення таких фактів майже не відрізняється, але мета звернення до нотаріуса за вчиненням таких дій є різною, роз'яснило Міністерство юстиції у Facebook.

Посвідчення факту, що фізична особа є живою, вчиняє нотаріус з метою підтвердження наявності цієї особи як суб'єкта правовідносин.

Необхідність здійснення такої нотаріальної дії може бути обумовлена такими обставинами:

- у випадку міжнародного спадкування, коли спадщину відкрито за кордоном;

- у випадку, коли особа отримує періодичні платежі (пенсію, аліменти, компенсацію та ін.) із-за кордону (чи іншої місцевості), може знадобитися щорічне підтвердження, що одержувач є живим;

- як доказ при вирішенні питання про скасування рішення щодо визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою;

- у всіх інших юридичних випадках, коли самій особі або іншим зацікавленим особам потрібно підтвердити факт, що особа є живою.

Посвідчення факту, що фізична особа є живою, проводиться як під час її явки до нотаріальної контори, так і на підставі усної заяви громадянина за межами робочого місця нотаріуса.

Подаються документи, що посвідчують особу, і після бесіди з таким громадянином нотаріус вчиняє цю нотаріальну дію. Малолітнім і недієздатним відповідне свідоцтво видають на підставі прохання батьків чи опікунів.

Вчинення такої нотаріальної дії за участю представника за довіреністю не допускається, оскільки свідоцтво, що особа є живою, нотаріус видає після особистого спілкування з цією особою і особисто щодо неї посвідчує факт, що вона жива.

Необхідність посвідчення факту перебування громадянина в певному місці виникає, коли громадянин бажає забезпечити факт свого перебування в певний час у певному місці для конкретних важливих для нього обставин.

Для отримання довідки необхідно надати нотаріусу документи:

- паспорт;

- реєстраційний номер облікової картки платника податків за даними Державного реєстру фізичних осіб - платників податків (ідентифікаційний номер);

- для неповнолітніх - згоду на посвідчення факту його законних представників;

- документальне підтвердження того, що в певний момент громадянин перебував у певному місці.

На підтвердження факту, що фізична особа є живою, та факту перебування фізичної особи в певному місці нотаріус видає відповідне свідоцтво.

Факт, що громадянин живий або перебуває у певному місці, може бути посвідчений як державним, так і приватним нотаріусом або ж консульською установою України.

Зареєструйтесь у Національному юридичному каталозі України Liga:BOOK та отримайте додатковий канал для просування своїх послуг.

Liga:BOOK пропонує:

- швидке та зручне створення сайту-візитівки;

- можливість розміщувати публікації та інформацію про досягнення у профілі;

- економію на розкрутці власних вебресурсів;

- засіб залучення клієнтів;

- і найголовніше: участь у Національному рейтингу юридичного ринку LIGA ZAKON AWARDS.

Деталі та реєстрація профілю - за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини