Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Опубліковано Закон про "пакунок малюка": основні положення

Реклама

Сьогодні, 23 жовтня, в газеті "Голос України" опубліковано Закон "Про внесення змін до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка"(законопроект № 3006а). Відповідний Закон прийнято на засіданні ВР 30 вересня.

Законом доповнено види державної допомоги сім'ям з дітьми, які виплачуються на підставі Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» «пакунком малюка».

Одноразова натуральна допомога «пакунок малюка» є безповоротною адресною соціальною допомогою сім'ям, в яких народилася живонароджена дитина, а в разі відсутності обох батьків - родичам, які у встановленому законом порядку забирають дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров'я, усиновлювачам, патронатним вихователям, прийомним батькам, батькам-вихователям, опікунам новонародженої дитини.

Комплектування одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» здійснюється згідно з переліком дитячих товарів, затвердженим центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту.

Видача отримувачу одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» проводиться у закладі охорони здоров'я (пологовому будинку або пологовому відділенні, перинатальному центрі, неонатальному центрі тощо) незалежно від форми власності та підпорядкування, працівником закладу охорони здоров'я, уповноваженим на це адміністрацією відповідного закладу.

У разі відсутності у закладі охорони здоров'я одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» її видача проводиться місцевим структурним підрозділом з питань соціального захисту населення за місцем проживання або перебування отримувача допомоги на підставі його особистої письмової заяви.

Встановлено, одноразова натуральна допомога «пакунок малюка» надається у строк, що не перевищує 30 календарних днів з дня народження дитини.

Вартість одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» відповідно до бюджетного фінансування становить не менш як три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років, встановленого на дату її видачі, та не зараховується до розміру допомоги, передбаченої ч. 1 ст. 12 Закону.

Тимчасово, до 31 грудня  2020 року, закупівля товарів для комплектування одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» буде здійснюватись через Управління Організації Об'єднаних Націй. З 1 січня 2021 року забезпечення одноразовою допомогою, процедура її замовлення, закупівлі та транспортування до закладів охорони здоров'я буде здійснюватись відповідно до Закону "Про публічні закупівлі".

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Більше інформації про те, як попередити кризові ситуації бізнесу вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте добірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зміни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату, зокрема і тих, що регулюють роботу компаній в умовах коронакризи, карантинів, надзвичайних станів.

Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН за посиланням, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте тверді та зважені рішення вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини