Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ оновлює ключову нормативну базу з регулювання діяльності небанківських фінустанов

Реклама

З 1 липня Нацбанк став регулятором ринку небанківських фінансових послуг і відразу розпочав розроблення низки нових нормативно-правових актів з питань регулювання діяльності учасників цього ринку. Для цього були унесені зміни до Плану підготовки проектів регуляторних актів Національного банку України на 2020 рік, йдеться в повідомленні на сайті регулятора.

Ключові напрями оновлення нормативно-правових актів

Пріоритетними напрямами оновлення нормативно-правової бази НБУ визначив ліцензування, нагляд, перевірки, оцінку ризиків, застосування заходів впливу, звітність та аудит. Зазначені оновлення стосуватимуться стандартизації та приведення до міжнародних норм підходів і процедур регулювання й нагляду. Зокрема, йдеться про такі зміни за кожним із напрямів:

ліцензування - створення єдиного документа, який визначатиме порядок здійснення дозвільних процедур, установлення вимог до небанківських фінансових установ;

нагляд - розроблення процедур безвиїзного нагляду та інспекційних перевірок небанківських фінансових установ, а саме - встановлення порядку проведення безвиїзного нагляду, а також проведення планових та позапланових перевірок на основі ризик-орієнтованого підходу;

заходи впливу - запровадження нового порядку застосування заходів впливу до небанківських фінансових установ;

звітність - стандартизація вимог до звітності небанківських фінансових установ з метою актуалізації форми й частоти подання звітності кожного сегмента ринку небанківських фінансових установ залежно від ризиків їх діяльності;

аудит та фінансова звітність - запровадження додаткових вимог до аудиторських звітів, які складатимуться за підсумками аудиту діяльності надавачів небанківських фінансових послуг.

Загалом до кінця 2020 року Нацбанк планує прийняти не менше 11 нових регуляторних актів щодо регулювання діяльності на ринках небанківських фінансових послуг.

Процедура розроблення проектів нормативно-правових актів НБУ

Проекти нормативно-правових актів щодо небанківських фінустанов оприлюднюються на офіційному веб-сайті НБУ в розділі «Нагляд», підрозділі «Регулювання ринку небанківських фінпослуг (спліт)» для ознайомлення та обговорення з учасниками ринку. Кожен проект регуляторного акта проходить етап обговорення протягом періоду не менше одного місяця.

Водночас для оперативнішого і дієвішого обговорення проектів нових нормативно-правових актів з учасниками ринку НБУ створив окрему поштову скриньку NBFI.regulations@bank.gov.ua. За цією електронною адресою учасники ринку та експерти можуть надавати свої пропозиції до проектів нормативно-правових актів із питань регулювання діяльності на ринках небанківських фінансових послуг.

Регулятор нагадав, що до набрання чинності відповідними актами Національного банку вищезазначені питання врегульовуються актами Нацкомфінпослуг.

Перевірити банк чи небанківську фінансову установу, з якими ви маєте намір співпрацювати, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити благонадійність контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Якими будуть наступні рішення влади? Замовте тестовий доступ до екосистеми LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів, що можуть вплинути на ваш бізнес. Ви можете замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 за посиланням.

Читайте також:

Робота небанківських фінансових установ: НБУ починає приймати звернення громадян

НКЦПФР розпочала регулювання та нагляд за новими фінансовими установами

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини