Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи відповідає спосіб життя чиновників задекларованим статкам: НАЗК розпочинає перевірки

Реклама

Національне агентство з питань запобігання корупції розпочинає застосовувати моніторинг способу життя, повідомляє прес-служба НАЗК.

Це допоможе виявити тих чиновників, які задекларували досить скромні статки та водночас користуються люксовими автомобілями, купують маєтки, отримують коштовні подарунки від найближчих родичів тощо.

«Відтепер Україна - серед шести країн, які застосовують інструмент моніторингу способу життя. Тож випадки, коли чиновник, який заробляє 10 тисяч, їздить на «Мерседесі», тепер фіксуватимуть не тільки журналістські розслідування. Їх будуть встановлювати та опрацьовувати на рівні держави», - роз'яснив Голова НАЗК Олександр Новіков.

Під час моніторингу способу життя НАЗК перевірятиме таку інформацію:

- користування об'єктами, які не вказані в декларації;

- відомості щодо отриманих подарунків;

- придбання об'єктів, вартість яких перевищує задекларовані активи.

Моніторинг здійснюватиметься на підставі журналістських розслідувань, інших повідомлень у медіа, інформації від громадян, організацій та з інших відкритих джерел.

Якщо НАЗК встановить невідповідність рівня життя суб'єкта декларування задекларованому ним майну і доходам, це стане підставою для повної перевірки його декларації.

Якщо в результаті моніторингу буде виявлено корупційні порушення - НАЗК повідомлятиме про це правоохоронним органам та іншим уповноваженим суб'єктам.

Довідково: проведення НАЗК заходів із моніторингу способу життя передбачено Законом «Про запобігання корупції». Відділ, який мав виконувати цю вимогу Закону, існував у структурі НАЗК і раніше, однак на практиці заходи з моніторингу способу життя не проводилися.

Якими будуть наступні рішення влади? Замовте тестовий доступ до екосистеми LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів, що можуть вплинути на ваш бізнес. Ви можете замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 за посиланням.

Читайте також:

Із 1 липня зріс прожитковий мінімум: на які показники це вплинуло

Як передати виконавче провадження іншому державному виконавцю

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини