Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Документальні позапланові перевірки юросіб проводитимуть за новими підставами

Реклама

ЮРЛІГА писала, що Законом № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до Податкового кодексу (читайте про це детальніше).

Серед іншого, було змінено підстави для проведення документальних позапланових перевірок.

Про це поінформували в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Зокрема, з 23 травня 2020 року підставами для проведення документальної позапланової перевірки є:

- неподання платником податків в установлений законом строк податкової декларації, розрахунків, звітності для податкового контролю за трансфертним ціноутворенням відповідно до пункту 39.4 статті 39 ПК, якщо їх подання передбачено законом;

- отримання інформації, що свідчить про ведення нерезидентом господарської діяльності через постійне представництво на території України без взяття на податковий облік.

З 1 липня 2020 року контролюючий орган матиме право провести документальну позапланову перевірку у разі, якщо після проведення документальної планової перевірки або документальної позапланової перевірки отримано інформацію та/або документи від іноземних державних органів, які стосуються питань, що були охоплені під час попередніх перевірок платника податків та свідчать про порушення платником податків податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи. Така перевірка проводитиметься виключно щодо питань, що стали підставою для проведення такої перевірки.

З 1 січня 2021 року документальна позапланова перевірка може бути проведена у разі, якщо платник податків подав в установленому порядку контролюючому органу заперечення до акта перевірки в порядку, визначеному пунктом 86.7 статті 86 ПК, або скаргу на прийняте за її результатами податкове повідомлення-рішення, в яких вимагається повний або частковий перегляд результатів відповідної перевірки або скасування прийнятого за її результатами податкового повідомлення-рішення у разі, якщо платник податків у своїй скарзі (запереченнях) посилається на обставини, що не були досліджені під час перевірки, та об'єктивний їх розгляд неможливий без проведення перевірки. Така перевірка проводитиметься виключно з питань, що стали предметом оскарження.

Водночас з Податкового кодексу вилучено норму, коли документальна позапланова перевірка проводилась на підставі отриманого рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки.

Звертаємо увагу, що перший в Україні чат-бот для фізосіб-підприємців 2 і 3 груп єдиного податку ReporTax розрахує та сплатить податки, повідомить про заборгованість, автоматично складатиме і подаватиме звітність просто в Telegram. Також бот нагадає підприємцям про терміни сплати податків і подання звітів. Відчуйте легкість у користуванні ReporTax!

Читайте також:

Закон № 466 змінив підхід у визначенні останнього дня для сплати податків

Встановлено нові штрафи за неповідомлення нотаріусами податківців про укладення договорів оренди

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини