Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

23 травня набрав чинності Закон № 590-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення механізмів регулювання банківської діяльності». Його було опубліковано в газеті «Голос України» 22 травня.

З повним текстом Закону зручно ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ до систем.

Що передбачає Закон про банки, роз'яснив Національний банк на своїй сторінці у Facebook.

- Закон забороняє повертати збанкрутілі банки їхнім власникам. Суд не матиме права винести таке рішення.

- Закон забороняє повертати збанкрутілі банки на ринок. Якщо суд скасує рішення НБУ про виведення банку, ліквідація банку не припиняється, продаж активів і виплати вкладникам продовжуються.

- Закон визначає процедуру отримання грошової компенсації акціонерами збанкрутілих банків. Акціонер банку зможе піти до суду. Якщо він доведе незаконність рішення НБУ, тоді має право на компенсацію збитків. Розмір компенсації визначається міжнародним аудитором. Аудитор підтвердить наявність капіталу у банку на момент виведення або не підтвердить.

- Закон змінює процедуру оскарження рішень НБУ про виведення банків. Суди не зможуть перебирати на себе функції центрального банку. Вони не зможуть піддавати сумніву розрахунки, оцінки та висновки НБУ про банки. Але рішення НБУ можуть бути визнані судом недійсними.

- Закон змінює механізм передачі активів перехідному та приймаючому банку. Раніше такий процес міг би зайняти місяці. Закон дозволяє зробити все набагато швидше, упродовж декількох днів.

Чого Закон НЕ робить:

- не наділяє НБУ додатковими надповноваженнями;

- не вводить зовнішнє управління над НБУ;

- не ставить НБУ вище судової системи;

- не дозволяє НБУ знищувати банківську систему;

- не порушує право власності;

- не має жодного відношення до ринку землі та її продажу.

Перевірити банк, з яким ви маєте намір співпрацювати, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити благонадійність банку, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Якими будуть наступні рішення влади? Замовте тестовий доступ до екосистеми LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів, що можуть вплинути на ваш бізнес.

Читайте також:

Банки контролюватимуть грошові перекази по-новому

З 1 серпня отримати готівку з кас торговельних підприємств стане простіше

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини