Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк не підтримує надання "Укрпошті" права надавати банківські послуги

Реклама

ЮРЛІГА писала, що 19 травня депутати прийняли в першому читанні за основу законопроект № 2788-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо фінансових послуг у галузі поштового зв'язку". Детальніше про те, що він передбачає, а також коментар щодо суті проекту Міністра інфраструктури Владислава Криклія можна прочитати в окремому матеріалі ЮРЛІГИ.

На офіційній сторінці у Facebook Національного банку також з'явився коментар щодо зазначеного проекту.

Нацбанк виступає проти ухвалення цього проекту закону та проти створення державного «поштового» банку.

Аргументи регулятора такі:

1. Це нелогічно. Роль держави у банківському секторі має зменшуватися, а не рости. Зменшення ролі держави сприятиме конкуренції, і відповідно - підвищенню якості фінансових послуг. Сьогодні частка держави - 55 %. НБУ спільно з Урядом планує її зменшити до 25 % до 2025 року завдяки частковій приватизації держбанків.

Розширення статусу «Укрпошти» - це крок до збільшення монополії держави у фінсекторі, а не крок до конкуренції.

2. Це неконкурентно. «Укрпошта» опиниться у привілейованому стані, якщо порівняти з тими ж банками. Поштовий оператор отримає всі переваги і можливості ведення банківської діяльності, але не нестиме жодної відповідальності. Поштовому оператору не потрібно отримувати банківську ліцензію, не потрібно виконувати нормативи та вимоги до роботи з коштами населення. НБУ зможе встановлювати для «Укрпошти» лише порядок відкриття і ведення рахунків. Тобто НБУ не буде регулювати банківську діяльність «Укрпошти».

До того ж "Укрпошта" змагатиметься з іншими держбанками - Ощадбанком і ПриватБанком. НБУ за конкуренцію, але не держбанків між собою за одних і тих же клієнтів. У підсумку втратить держбюджет, включно з додатковими витратами «Укрпошти».

3. Це ризиково. «Укрпошта» не розуміє реальної вартості ведення банківського бізнесу. Банки витрачаються на побудову систем фінансового моніторингу, контроль ризиків, управління чужими коштами, комплаєнс, безпеку даних і відділень. До того ж "Укрпошта" має нижчу експертизу у фінмоніторингу, ніж банки. Тому виникає підвищений ризик відмивання коштів.

Тому Нацбанк закликав Уряд та Верховну Раду висловити спільну позицію та відхилити цей законопроект.

Регулятор пропонує декілька альтернатив:

1. «Укрпошта» може надавати у сільській місцевості агентські послуги від імені банків. В «Укрпошти» широка мережа, тому це було б доцільно для підвищення фінансової інклюзії.

2. «Укрпошта» може працювати у межах нового платіжного законодавства. Нова редакція Закону «Про платіжні послуги» дозволить поштовому оператору вести рахунки клієнтів та забезпечувати розрахунки, а також випускати власні платіжні картки без участі банку.

На думку НБУ, цей варіант - оптимальний. Адже «Укрпошта» має ліцензію на надання платіжних послуг, яка може бути легко розширена у межах чинного законодавства.

Перевірити банк, з яким ви маєте намір співпрацювати, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити благонадійність банку, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Якими будуть наступні рішення влади? Замовте тестовий доступ до екосистеми LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів, що можуть вплинути на ваш бізнес.

Читайте також:

Депутати підтримують ненарахування штрафних санкцій за кредитами у період дії карантину

Яких правил зобов'язані дотримуватись банки при розміщенні реклами

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини