Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 вересня поїхати до Білорусі українці зможуть за закордонними паспортами

Реклама

З 1 вересня 2020 року громадяни України виїжджатимуть в Республіку Білорусь із закордонними паспортами.

Відповідну постанову № 362 «Про часткове зупинення дії Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про безвізові поїздки громадян» прийнято на засіданні Уряду 13 травня 2020 року. Постанова набере чинності 1 вересня 2020 року.

З повним текстом зазначеної постанови зручно ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ до систем.

Зазначеною постановою зупинено дію підпункту 1.1 пункту 1 додатка до Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Білорусь про безвізові поїздки громадян.

Міністерство закордонних справ роз'яснило відповідне нововведення.

Новий порядок виїзду дозволить:

- покращити захист українських громадян, оскільки у разі втрати за кордоном внутрішнього паспорта ідентифікація громадян України закордонними установами є тривалою та складною, на відміну від оперативних процедур документування подорожуючих у разі втрати закордонних паспортів;

- зменшити час проходження прикордонного контролю кожного громадянина, оскільки інформація із закордонних паспортів зчитується спеціальними приладами;

- вирішити питання проведення безпомилкової перевірки інформації щодо наявності обмежень на перетинання кордону згідно з дорученнями уповноважених державних органів та за базами Інтерполу, оскільки відсутність у внутрішньому паспорті інформації про особу латиницею унеможливлює автоматичне зчитування інформації з документа.

- удосконалити процедури прикордонного контролю для запобігання випадкам використання підробок паспорта громадянина України (у формі книжечки) з огляду на низький ступінь захисту документа;

Заплановане відтермінування нового порядку до 1 вересня цього року дасть можливість подорожуючим у разі потреби завчасно оформити закордонні паспорти на території України.

Громадяни України, які проживають на території Республіки Білорусь і не планують найближчим часом відвідання України, можуть оформити закордонні паспорти у Посольстві України в Мінську або Консульстві України в Бресті.

Водночас громадянам України, які після 1 вересня 2020 року перебуватимуть на території Білорусі без закордонних паспортів, не потрібно хвилюватися - при їх поверненні в Україну Державна прикордонна служба безперешкодно пропускатиме за внутрішніми паспортами.

Для громадян України - жителів прикордонних районів України залишається чинним режим поїздок в Республіку Білорусь по внутрішніх паспортах та свідоцтвах про народження (для осіб віком до 18 років) відповідно до Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Білорусь про порядок перетинання українсько-білоруського державного кордону громадянами, які проживають у прикордонних районах, від 12.12.98.

Заплановані зміни режиму поїздок не стосуються громадян Республіки Білорусь.

Як упоратися з потоком інформації і завжди тримати руку на пульсі законодавчих змін? Компанія ЛІГА:ЗАКОН розробила LIGA360 - інноваційну екосистему для командного управління ризиками. Відтепер ви зможете отримувати автоматичні сповіщення про критичні зміни, важливі для вашого бізнесу, та працювати при цьому в єдиному середовищі з колегами. Замовте безкоштовний тест, щоб оперативно приймати антикризові рішення разом з командою.

Читайте також:

Як громадський транспорт буде виходити з карантину?

На літніх терасах можна буде перебувати вчотирьох, а йти вулицею - групами до 8 осіб

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини