Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд роз'яснив, чи можна успадкувати неоформлену нерухомість

Реклама

Суть справи: після смерті сина мати повинна була успадкувати половину його квартири. Однак не встигнувши оформити документи на право власності на квартиру вона також померла. При цьому мати залишила заповіт, відповідно до якого належну їй частку у квартирі заповіла іншому сину.

Цей син звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Нотаріус відмовив у видачі свідоцтва на право на спадщину на частку у квартирі, вказавши на відсутність документів у померлої матері про державну реєстрацію права власності на частку у квартирі. Син звернувся до суду з позовом про визнання за ним права власності у порядку спадкування.

Читайте також: Як довести вступ у володіння чи управління спадковим майном: роз'яснення ВС

Суди перших двох інстанцій відмовили у задоволенні позову.

Однак колегія суддів Цивільного суду ВС, задовольнивши касаційну скаргу, відправила справу на новий розгляд у місцевому суді.

Відповідну постанову по справі № 523/3522/16-ц ВС прийняв 14.08.2019. Не втрачайте важливу інформацію в кризових ситуаціях! Будьте в курсі розкладу судових засідань та завантаженості суддів. Відстежуйте судові справи по контрагентам, аналізуйте Правові позиції та судові рішення з понад 85 млн. Формуйте власну сильну позицію з системою аналізу судових рішень Verdictum. Отримайте тестовий доступ за посиланням.

Відповідно до ч. 3 ст. 1296 Цивільного кодексу, відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Колегія суддів зазначила, що законодавець розмежовує поняття «виникнення права на спадщину» та «виникнення права власності на нерухоме майно, що входить до складу спадщини», і пов`язує із виникненням цих майнових прав різні правові наслідки.

Виникнення у спадкоємця права на спадщину, яке пов`язується з її прийняттям, як майнового права зумовлює входження права на неї до складу спадщини після смерті спадкоємця, який не одержав свідоцтва про право на спадщину та не здійснив державну реєстрацію права.

Читайте також:

Судова система України в умовах карантину

Оновлено процесуальні кодекси в частині особливостей розгляду справ під час карантину

Новий антикризовий Закон (проект №3275): основні зміни в судочинстві та строках позовної давності у сімейних спорах

Тримайте все під контролем юридичного департаменту з новим рішенням LIGA360 від ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини